Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu vill vi baka med attityd

Vilken känsla och smak gömmer sig i trendiga söta degar 2014? Maria Zihammou har trendspanat och hittat fina klassiker och bakhybrider – som en frasig munk från New York.

Att det råder en euforisk bak- entusiasm i de svenska hemmen går inte att ducka för och den verkar ta ännu större fart 2014. Först ut var surdegarna. Om det nu beror på svåra ekonomiska tider, hälsointresse, eller att vi vill gå tillbaka till vårt ursprung och nosa upp nyttiga fina mjölsorter. Men surdegar med lång hållbarhet har fått oss att baka med avancerade tekniker och med nya proffsiga produkter som hjälper oss att lyckas med bakningen. I år verkar vi vara redo att ge oss i kast med ännu fler avancerade bakverk och söta degar. Fina klassiker som frasiga och smöriga franska croissanter – som inte är helt lättkavlade.

En annan nyjäst het bulle är bakhybriden cronut – en korsning mellan det förfinade franska bakverket croissant och den lite flottigare amerikanska kompisen donut. Som ofta när en mattrend tar ordentligt fart, startade det i New York där storstadens mix av människor med lika varierad smakpalett har testat och godkänt. Om maträtten eller bakverket tar fart och prisas där, kan man med säkerhet säga att trenden styr vidare ut i världen.

Hajpen kring sötebröd ger också proffskonditorer plats i rampljuset. Skickliga trendspanare spår konditorerna en lysande framtid. Yrkesgruppen kommer att ta ett kliv längst fram i stjärnglansen precis som kockarna gjort. Med mer attityd och spännande blandningar i degen kan bagare och konditorer med rent mjöl i påsen räkna med att få följare på instagram och twitter.

Mixade smaker är en trend i sig som också letat sig in i bagerierna. Det är inte bara sött i degen längre utan även salt och lite annat skoj och det blir spännande nya bakverk. Som croissant och muffins fyllda med grönsaker, ägg och heta kryddor. Och uppgraderade scones som får ny karaktär med exotiska smakkompisar som kokos och mango. Intresset för gamla smaker är också en trend och svarta vinbär, nypon och choklad får vara smakbärare.

Ingen kan vara gladare än jag över baktrenden som även gör oss mer medvetna över råvarornas betydelse. Med smör, socker, mjöl och bra ägg kan man komma hur långt som helst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.