Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Njut av goda grytor

Delad glädje ger ännu mer glädje. Puttriga grytor är njutningsfull mat. Maria Zihammou lagar franska och svenska favoriter med twist.

Det finns många sagolikt goda varianter på temat grytmat. Långsamt puttrande franska grytor som boeuf bourguignon på nötkött och ansenliga mängder rödvin. Grytor som blir allra godast när de fått stå till sig och mogna till nästa dag.

Jag har växt upp med fransk mat och där finns många olika slags gryträtter, som kycklinggrytan poulet chasseur, en mustig och mättande gryta med kyckling, champinjoner, vitt vin och en skvätt cognac. I min variant har jag lagt till färska tomater och timjan som tillför en angenäm mustighet. Namnet poulet chasseur betyder kort och gott jägarens kyckling. Inte så dumt faktiskt med kombinationen av fågel där man kan använda vildfångad fågel (om man nu har det) tillsammans med svamp från skogen. Helst en mild svamp för grytan blir godast då.

I Frankrike är man riktigt duktig på att kombinera råvaror i säsong för att få fram maximalt med smak. Den här grytan har en naturlig och fyllig smak av hösten. Grytmat är mat att umgås runt, som blir allra bäst om man gör den i god tid så att alla smaker hinner komma fram. När grytan är klar får den gärna stå framme på bordet och det är bara att ta för sig av det goda varma med bröd eller potatis.

Musslor är vardagsmat i Frankrike när vi i Sverige på sin höjd äter det kanske ett par gånger om året. Synd, särskilt med tanke på hur enkelt det är att tillaga. Du kanske tycker att det knepiga är att veta vilka som är dåliga. Var lugn, det är enkelt. De musslor som är trasiga eller inte öppnar sig när de kokats slänger man bort. Perfekt bjudmat att snabbt fixa eftersom musslorna kokar klart på 5 minuter.

Fransk mat i all ära, svenskt är inte så dumt det heller. Som en mustigt god kalops. Här gäller det att ha tålamod. Kött som högrev kräver sin tid för att bli bra. Det skall vara möra bitar kött i grytan som lätt faller sönder när man äter. Köttbitar sega som gummi är varken gott eller särskilt roligt att äta.

Så titta inte för mycket på klockan. Känn i stället på köttet. När det är riktigt mört är grytan klar. Under tiden kan du alltid göra något annat. Som att läsa en bra bok och kura ihop dig i soffan medan grytan kokar klart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.