Mustig pasta och spänstiga grönsaker

Alexandra Zazzi tipsar om en mustig pasta Barolo och hur man förvarar grönsakerna bäst.

ANNONS

Hej Alexandra!

Tidigare fanns det ett inlägg där man kunde önska en rätt från en restaurang. Jag fullständigt älskar pasta Barolo som finns hos en restaurang på Nordensköldsgatan i Göteborg. Enligt menyn, pappardelle med oxfilé och zucchini. Kan man luska ut hur den tillagas tro?

Mvh Josefine

Hej Josefine!

Tack för din fråga, man får gärna önska i matspalten och jag hoppas att jag kan vara behjälplig i svaret. Jag har själv inte varit där och ätit och är därför inte säker på hur de gör den. Det bästa sättet att få reda på hur en favoriträtt tillagas brukar oftast vara att fråga, många kockar är stolta över sitt hantverk och berättar gärna. Med det sagt så skall jag göra ett försök att pricka någorlunda rätt, det kanske inte blir exakt det du bett om men gott blir det oavsett. Det finns ju torkad pasta som är smaksatt med Barolovin så jag är osäker på om det är just den sorten din restaurang valt att använda. Annars kan man göra egen pastadeg och smaksätta själv med rödvin och sedan kavla ut till pappardelle, en bred variant av tagliatelle. Alternativt är det såsen som innehåller vin, jag chansar på det senare. Här kommer mitt förslag för 4 personer, hoppas det smakar.

ANNONS

Zazzis pasta Barolo

• 500 g färska pappardelle alt 400 g torkade.

• 200 g oxfilé, putsad från senor och hinnor och skuren i tärningar

• 1 medelstor zucchini, ekologisk

• 1 stjälkselleri, fint hackad

• 0,5 morot, fint hackad

• 1 gullök, fint hackad

• 2 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad

• 7-8 blad färsk salvia

• 1 kvist färsk rosmarin

• 3 dl Barolovin, alt annat fylligt vin

• 2-3 klickar smör

• 3 dl passerade tomater av bra kvalité (obs! viktigt)

• 2-3 msk olivolja samt olja till stekning

• 125 g buffelmozzarella

• 1 dl nyriven parmesanost

• salt och nymalen svartpeppar

Gör gärna så här:

Skär zucchini i halvmånar och stek snabbt i het panna med olivolja och 1 skivad vitlöksklyfta. Den skall inte bli för mjuk. Salta och peppra och lyft ur pannan och ställ åt sidan. Behåll pannan och häll i lite mer olja och nästa vitlöksklyfta skivad. Lägg i oxfilén och stek så att den får färg, men låt den vara röd i mitten. Lyft ur köttet och ställ åt sidan, häll i vinet och låt reducera ned till hälften, vispa i smöret och lyft pannan från värmen. Häll i 2-3 msk olivolja i en kastrull och lägg i lök, morot, stjälkselleri, salvia och rosmarin, låt svettas utan att få färg. Häll i passerade tomater och låt sjuda 10-15 minuter, smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar.

ANNONS

Lägg oxfilén i vinet och rör om. Koka pastan i saltat vatten tills det är al dente. Häll av vattnet och lägg pastan direkt i kastrullen med tomatsåsen, vänd i zucchini, oxfilé och vinsås. Smaka av med ytterligare en klick smör, salt och svartpeppar och servera med riven parmesan och grovt riven mozzarella på toppen. Avsluta men några droppar god olivolja, gärna mild sort från Ligurien.

Hej Alexandra!

Hur gör du för att rotsaker inte ska mjukna i kylskåpet?

Undrar jag

Hej du!

Först och främst brukar jag försöka ha snabb omsättning på mina grönsaker så att de inte blir för mjuka och tråkiga, men ibland händer det även mig, ingen är perfekt. Ett annat knep som jag nämnde med stjälkselleri förra veckan är att linda in dem i tidningspapper, då håller de längre och varken mjuknar eller ruttnar. Köper du örter i bunt och vill att de skall hålla längre, dela upp i mindre buntar som passar ditt hushåll och matlagning och rulla in i smör papper. Ställ i ett glas med lite vatten i botten så håller även de längre. Blir rotfrukterna mjuka, rosta i ugn eller gör en grönsakssoppa. Lycka till!

LÄS MER:När Zazzi lagar pasta är regelboken tunn

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS