Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mosat äpple ger granolan den rätta crunchen

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I dag tipsar hon bland annat om olika frukostalternativ och bjuder på ett recept till hemgjord granola.

Hej Alexandra,

Jag tänkte passa på att göra en frysrensning och använda en del saker som blivit liggande. Vissa saker har legat länge. Hur farligt är det om jag inte vet hur länge de legat?

Orolig mamma

">

Hej,

Vill först och främst säga att saker som legat frysta (utan att temperaturer förändrats under tiden, det vill säga tinat och frusit om vart annat) är i princip sällan farliga att äta. De kan tappa smak, de kan tappa näringsämnen och konsistens, de kan ta åt sig oangenäma smaker men är alltså inte farliga. Som alltid när det gäller hållbarheten på mat är det du som tittar på din råvara. Från frysen kan du ta dig igenom följande steg:

1. Verkar förpackningen skadad och innehålla mycket frost och is? Skölj av och fortsätt att titta än mer uppmärksamt.

2. Vilken typ av råvara är det? En fetare råvara har sämre hållbarhet än någon magrare.

3. När den tinat, hur luktar det? Hur ser strukturen ut? Skär bort köttdelar som grånat eller blivit porösa.

4. Smaka en liten bit (ej kyckling) och spotta ut, hur smakar det?

5. Tillaga och smaka under tiden, smakar det dåligt, kassera.

Hej Alexandra,

Vad äter du till frukost? Vill tänka nyttigt och smart men får aldrig till min frukost. Kan du ge förslag?

Hälsar Elisa

Hej Elisa,

Detta är ett stort ämne och det finns många vinklar och tankar runt frukosten. Jag kommer att ge min syn på saken eftersom det var den du frågade efter, men med det sagt så finns det många andra alternativ. En tumregel är att äta den typ och mängd av frukost man själv mår bra av. Gärna fiberrikt, gärna vitaminrikt.

Jag brukar pendla mellan 2-3 varianter av frukost som jag oftast tar efter jag tränat, dvs jag tränar först och äter en sen frukost som del av en dagsanpassad periodisk fasta. En periodisk fasta i mitt fall innebär att jag under 16-18 timmar varje dag väljer att inte äta.

Jag äter oftast någon av följande som första mål:

• En grön smoothie/röra på grönkål, frukt, ingefära, morot, gurkmeja, selleri mm

• En yoghurt (ibland äkta yoghurt, ibland banan/avokadokräm)med egengjord granola/müsli

• En omelett på lök, tomat ev lite riven ost

• 2 kokta ägg, morot och selleristavar

Här kommer receptet på min variant av yoghurt och min granola, tycker den är lätt att göra och istället för socker använder jag mosat äpple för att binda samman innan jag rostar i ugn, blir väldigt god crunch av det!

Banan och avokadoyoghurt

Tillagningstid 5 min, 2 personer

• 2 avokado

• 2 bananer

• 2 dl kokosmjölk

• 0,5 tsk kardemumma

Lägg alltihopa i en mixer och kör slätt till en kräm, toppa med osötad granola, frön eller bär.

Hemgjord granola

Hemligheten är äpplet som binder ihop det hela och ger naturlig sötma.

• 1 äpple

• 1 dl havregryn

• 1 dl solrosfrön

• 1 dl pumpakärnor

• 1 dl hasselnötter eller 
andra nötter

• 1 tsk vaniljsocker

• 1 msk kakaonibs 
(kakaobitar)

• 1 nypa flingsalt

• 1 tsk kanel

• 1 tsk kardemumma

Till servering:

• grön bowl

1. Kärna ur äpplet och mixa det till puré i en matberedare eller med stavmixer.

2. Lägg resten av ingredienserna i en skål och krama in äpplet ordentligt med händerna så att allt blir fuktigt av äppelsaften. Strö ut allt på en bakpappersklädd plåt.

3. Grädda i 140°, 70–75 min (tills det fått färg och är krispigt). Rör om några gånger under gräddningen. Förvara torrt i burk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.