Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mjuk päronkaka med knäckiga hasselnötter

8–10 bitar

CA 1 TIMMA

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

200 g smör, rumsvarmt

2 dl socker

3 ägg, lätt uppvispade

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 vaniljstång

2–3 mindre päron, mogna och saftiga

1/2 citron, saften

Till formen:

smör och ströbröd

Knapriga hasselnötter

1 dl hasselnötter

1/2 msk smör

2 msk råsocker

Rör smör och socker vitt och pösigt. Det gör man enklast om smöret legat framme en stund i rumstemperatur och blivit mjukt. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och rör till en slät blandning.

Tillsätt mjölet med bakpulvret, lite i taget. Dela vaniljstången på mitten och tillsätt fröna. Skölj päronen, dela på mitten och kärna ur. Skiva i tunna skivor. Droppa över citronsaft för att frukten inte ska mörkna.

Smörj och ströbröa en avlång form. Fördela ut kaksmeten i formen och stick ner päronskivorna överst. Grädda i 175° ca 45–50 min, tills kakan känns torr.

Rosta nötterna i torr stekpanna tills de fått fin färg, rör lite då och då för att inte nötterna ska brännas. Tillsätt smör och socker och rör tills allt löst sig och smält ner i pannan. Häll ut nötblandningen på ett bakplåtspapper för att svalna. Grovhacka nötterna och strö ut över kakan. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.