Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överst till vänster efterrättspizza med kaneläpple, överst till höger frestar salami och två sorters ost. Pizzan nere till vänster med Västerbottenost och rökt lax, till höger ljuvligt sötsalt minipizza med getost, balsamicostekt rödlök och druvor.

Mingla med minipizzor

Enkelt fredagsmys eller galej? Oavsett vilket funkar minipizzor galant.

Minipizza är den optimala mingelmaten. Praktiskt, lättlagat, billigt och kan dessutom varieras i det oändliga. Satsa på pizza i miniformat i år.

Den svenska folksjälen tycks vara rejält inknådad i pizzadeg numera. Inte en byhåla utan pizzeria. Och hälften av alla ungkarlar därute skulle antagligen tyna bort av näringsbrist om världen stod utan pizza.

Något av det godaste

För pizza kan verkligen vara något av det godaste man kan äta. I rätt sammanhang och bakad med mycket kärlek och extra fin mozzarella.

Jag kan fortfarande febra efter min italienska matmors hembakade variant som jag åt i min ungdom. Den var av den tjocka fyrkantsvarianten och innehöll just inte mycket mer än tomatsås, sardeller, oregano och ost – men mamma Mia, vilken pizza! Saftig, salt och knaprig på samma gång. Utan något som helst finlir.

Man gör som man vill

Det är just det som är finessen med pizza. Man kan göra precis som man vill. Hör man nu till det aparta släkte som gillar ananas på pizza så är det fritt fram. Löjrom, béarnaise, falukorv. Why not? Det finns inga fel, bara olika tycke och smak.

Och det är precis det som gör minipizza till en så rasande fenomenal uppfinning. I det lilla formatet kan man ta ut svängarna ännu lite till. Man kan chansa och prova sig fram. Ungarna kan vara med och skapa. Du har råd att misslyckas på din väg mot succé.

Fyllning för alla smaker

Oavsett om du ska ställa till med galej eller enkelt fredagsmys funkar minipizza galant. Det finns en fyllning för alla smaker.

Bottnarna tål minsann också att varieras. Personligen anser jag att genvägar är fullt tillåtna såväl i livet som i köket. Pizzakit och smördeg på rulle ska absolut inte föraktas. Smidigt, enkelt och förvånansvärt gott. Här kör vi med enkla lösningar. Fast den som vill, hinner och orkar gör så klart sin egen deg.

Men pizza ska vara enkelt. Lätt att laga och lätt att äta.

Minipizzor är perfekta på buffén, som mingelmat, i tv-soffan eller bara rätt upp och ner.

Små pizzor är också pizzor. Små och naggande goda.


Bild: Bild: Shutterstock
Bild: Bild: Shutterstock

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.