Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Middag ur ugnen

Låt en benfri lammstek och en potatisgratäng dela ugn vid tillagningen. Mer praktiskt än så kan man inte laga en helgmiddag.

Lammstek med potatisgratäng och gräddsky

För 4-5 personer, 1 1/2 timme

1 kg benfri lammstek

1 tsk timjan

salt och peppar

1 msk olivolja

Till gratängen:

1 kg potatis av fast sort

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 dl grädde

2 dl mjölk

1 tsk grönsaksbuljong i pulverform

Till skyn:

3 dl vätska från köttet

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

1 msk soja

Att äta till:

blandade blad

2-3 tomater

Gör så här:

1: Varva skivad potatis, strimlad gul lök och riven vitlök i en ugnsfast form. Salta, peppra och slå på grädde och mjölk. Gratinera allt i ugnenpå 175 grader i cirka en timme.

2: Putsa och krydda lammsteken med olja, salt, peppar och timjan. Stick in en stektermometer och lägg den på ugnssäkert fat. Stek i ugn vid sidan av gratängen till termometern visar 60 grader. Ta ut och låt steken vila i 10 minuter innan den skivas upp.

3: Häll lite vatten på faten som steken legat på och sila ned i en katsrull. Tillsätt grädde, koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i fem minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.