Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mia Gahne tipsar: laga tre middagar på en kyckling

Ta till vara på allt på fågeln. Är det ens möjligt? Jajamensan. Här är tre recept som får kycklingen att räcka längre.

Kunskap faller tyvärr bort med teknikens utveckling. Vi har så bråttom att skaffa den senaste mobilmodellen att vi tappar bort flera generationers erfarenhet på vägen. Som till exempel det här med att ta vara på hela fågeln när vi lagar kyckling. De flesta nöjer sig med att köpa färdigstyckade filéer. Det är inte bara den tråkigaste delen av kycklingen, det är också ett stort slöseri med naturens resurser.

Ta till vara

Har nu en kyckling ändå fått sätta livet till borde vi väl ha vett nog att hedra den genom att ta till vara på minsta lilla. Som man gjorde förr. I svunna tider var det en självklarhet att inte låta något gå till spillo. Det är just därför vi var så duktiga på att syra, salta och torka.

Att koka en buljong på skrovet känns numera tyvärr som en smått övermänsklig uppgift. Ändå är det inte svårare än att låta en kastrull stå och puttra en timme. Motståndet sitter i teknikhetsen och allmän inre stress. Det är i alla fall min teori.

Anpassningsbart

Av den enkla anledningen har jag satt samman tre goda middagar för två personer lagade på en och samma kyckling. Vartenda uns av fågeln går åt. Recepten funkar så klart även vart och ett för sig, men får då anpassas till mängden hungriga runt bordet.

Och skulle det ändå råka bli kycklingkött över – ta till fantasin! Gör en wrap, en paj, en pastasås, en sallad, en macka, en risotto… Kyckling ÄR fantastiskt på så sätt att köttet är oerhört anpassningsbart och funkar i så gott som alla sammanhang. Dessutom gillar de flesta människor kyckling.

Så utmana dig själv och spara tid och pengar på samma gång. En vanlig hel kyckling kostar drygt en femtiolapp, kostar du på dig en lite finare majskyckling med extra hull hamnar du visserligen uppemot hundrafemtio, för ekologisk får du lägga på ytterligare någon tjuga. Men å andra sidan räcker en pippi faktiskt till tre måltider. Om du bara vill.