Mia Gahne tipsar: laga tre middagar på en kyckling

Ta till vara på allt på fågeln. Är det ens möjligt? Jajamensan. Här är tre recept som får kycklingen att räcka längre.

ANNONS
|

Kunskap faller tyvärr bort med teknikens utveckling. Vi har så bråttom att skaffa den senaste mobilmodellen att vi tappar bort flera generationers erfarenhet på vägen. Som till exempel det här med att ta vara på hela fågeln när vi lagar kyckling. De flesta nöjer sig med att köpa färdigstyckade filéer. Det är inte bara den tråkigaste delen av kycklingen, det är också ett stort slöseri med naturens resurser.

Ta till vara

Har nu en kyckling ändå fått sätta livet till borde vi väl ha vett nog att hedra den genom att ta till vara på minsta lilla. Som man gjorde förr. I svunna tider var det en självklarhet att inte låta något gå till spillo. Det är just därför vi var så duktiga på att syra, salta och torka.

ANNONS

Att koka en buljong på skrovet känns numera tyvärr som en smått övermänsklig uppgift. Ändå är det inte svårare än att låta en kastrull stå och puttra en timme. Motståndet sitter i teknikhetsen och allmän inre stress. Det är i alla fall min teori.

Anpassningsbart

Av den enkla anledningen har jag satt samman tre goda middagar för två personer lagade på en och samma kyckling. Vartenda uns av fågeln går åt. Recepten funkar så klart även vart och ett för sig, men får då anpassas till mängden hungriga runt bordet.

Och skulle det ändå råka bli kycklingkött över – ta till fantasin! Gör en wrap, en paj, en pastasås, en sallad, en macka, en risotto… Kyckling ÄR fantastiskt på så sätt att köttet är oerhört anpassningsbart och funkar i så gott som alla sammanhang. Dessutom gillar de flesta människor kyckling.

Så utmana dig själv och spara tid och pengar på samma gång. En vanlig hel kyckling kostar drygt en femtiolapp, kostar du på dig en lite finare majskyckling med extra hull hamnar du visserligen uppemot hundrafemtio, för ekologisk får du lägga på ytterligare någon tjuga. Men å andra sidan räcker en pippi faktiskt till tre måltider. Om du bara vill.

Ugnsstekt salviakyckling

Till 2–4 portioner, 90 minuter Räcker till en middag för fyra, men vill du köra tremiddagskonceptet räkna med två kycklingar.

1 färsk kyckling, gärna stor cirka 100 g prosciutto 1 kruka färsk salvia 1citron, rivet skal 2-3 vitlöksklyftor, rivna 50 g rumstempererat smör salt nymalen svartpeppar Att äta till: rostade rotfrukter

Skölj kycklingen, torka av med hushållspapper. Skär av låren i leden och lägg åt sidan.

Mixa skinka, hälften av salvian, citronskal, vitlök och smör. Salta och peppra.

Lossa skinnet över bröstet genom att försiktigt föra in handen. Fyll mellanrummet medtvå tredjedelar avsmörblandningen. Gnid in hela kycklingenmed resten. (Ska du laga för fyra snittar du låren och petar in lite smör under skinnet, spara dem annars i kylen.)

Dela citronen på hälften och stoppa in i kycklingenmed resten av salvian.

Lägg kycklingen ienlångpanna, stick in en stektermometer på den tjockaste biten vid bröstet, men inte ända intill benet. Stek i 175 grader i cirka 75 minuter, eller tills bröstköttets innertemperaturär 72–75 grader(officiellt 80, men jag tycker att det blir för torrt) eller tills saften är färglös. Ös med steksaften då och då. Använd grillelementet på slutet för fin stekyta.

Låt kycklingen vila en stund innan den serveras. Rosta gärna klyftade rotfrukter i samma panna halvvägs in i tillagningen. Rensa och spara skrovet efteråt. Spara eventuella köttrester.

Citronstekta kycklinglår med timjan och rostad paprika

Till 2 portioner, 1 timme

Här utgår vi från låren som vi sparat. Räkna med minst ett lår per person om du köper färdigstyckade lår.

2 kycklinglår olivolja salt nymalen svartpeppar 1 chorizo, skivad 1 msk repad färsk timjan eller 1 tsk torkad 4 vitlöksklyftor, finhackade 1 citron 1 dl torrt vitt vin 4 msk vatten cirka 150 g rostad paprika på burk, i bitar 1 dl oliver 1 näve bladpersilja, grovhackad Att äta till: kokt potatis

Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna och bryn kycklinglåren runtom tills de får fin färg. Salta och peppra. Låt chorizon fräsa med några minuter tillsammans med timjan och vitlök. Pressa över lite citronsaft och skiva ned resten, slå på vin och vatten. Täck med lock och låt puttra sakta i 45 minuter eller tills köttet är genomstekt och saften färglös. Låt paprikan och oliverna rinna av, lägg ned i pannan och låt allt bli varmt.

Garnera med persilja och servera med kokt potatis.

Mustig kycklingsoppa med kvarngryn

Till 2 portioner, 1 timme och 20 minuter

Supergod buljong där vi drar nytta av smakerna från kycklingskrovet. Har du kött kvar åker det förstås ned i soppan.

1 kycklingskrov (från den ugnsstekta fågeln) 2 morötter, grovhackade 1 palsternacka eller 1 bit rotselleri 2 små gula lökar, grovhackade 3 selleristjälkar, skivade 1/2 purjolök, skivad 2 liter vatten 1 tsk salt 2 dl kvarngryn, korngryn, matvete eller liknande olivolja 1 rejäl näve valfri kål, t ex savoykål eller grönkål ev. kycklingrester färska örter, t ex basilika, persilja eller körvel riven parmesan

Lägg skrov och benrester i en stor kastrull tillsammans med morötter, palsternacka, lök, selleri och purjolök. Spara lite av grönsakerna.

Tillsätt vatten och salt. Låt sjuda 1 timme. Sila och ta bort benen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen tillsammans med grönsakerna som mosas grovt med gaffel.

Tillsätt gryn och sjud enligt anvisningarna på förpackningen. Låt under tiden de sparade grönsakerna svetta sig lite mjuka i olivolja tillsammans med grovskuren kål. Lägg ned alltsammans i buljongen mot slutet och tillsätt eventuellt sparat kycklingkött. Låt det bli varmt.

Smaka av och fördela i djupa tallrikar. Ringla över lite fin olivolja, garnera med färska örter och färskriven parmesan.

Att dricka till

Wente Morning Fog Chardonnay (74147), 139 kronor.

Alkoholfritt: Grönsöömust 2014 (1956), 49 kronor.

ANNONS