Matklubb för modiga

ANNONS
|

De tända ljusen glittrar ikapp med de förväntansfulla gästernas ögon. Bordet är dukat, det bubblar i glasen och försiktiga frågor om vem, var och varför spinner trådar gästerna emellan. En känsla av hemlighetsfull mystik omger kvällen: Sex personer som inte känner varandra ska äta en trerätters måltid tillsammans i ett hem där man aldrig varit tidigare. Värdinnan och kocken Jasmine Soufi tycker själv om att testa nya saker. Hon är stolt över att få presentera en annorlunda upplevelse i sitt vackra och personliga hem.

Hur kom du på idén?

–Jag har läst om liknande tillställningar i New York, London och Berlin men jag har aldrig själv besökt någon. Jag tror idén växt fram tack vare de internationella influenser mycket resande har gett. Och att jag tycker att det är svårt att hitta en prisvärd kombination av mat och vin, därför har det varit viktigt för mig att hålla nere priset.

ANNONS

Jasmine har studerat Hospitality Management och länge arbetat inom hotellvärlden men aldrig tidigare med mat. Hennes familj är väldigt matintresserad – pappan är kock, så mat har alltid varit ”nära och spännande”.

Hon försöker servera en säsongsbetonad meny men satsar också på rätter som man normalt inte har så stor tillgång till. Det finns två alternativ av förrätt, huvudrätt och efterrätt som deltagarna väljer i förväg. I dag är det tomattart, grillad bläckfisk, lammtagine, vegetarisk risotto, chokladmousse och pecannötspaj som skapat beslutsångest hos gästerna.

Miljön är viktig, enligt en av dem, Johan Bengtsson. Han är 28, ingenjör och bor själv.

–Eftersom det känns att man är hemma hos någon och inte på en steril restaurang tror jag det var lättare att prata med nya människor; ungefär som när man är på en bjudning. Samtalen blev också intressanta; jag umgås mest med ingenjörer och ekonomer så det är kul att konversera med ”kulturfolk”.

Jasmine känner han via en gemensam vän och det var Jasmine själv som berättade om Middagsklubben för honom senast när de sågs.

–Jag tyckte förrätten, rostad tomattart, var godast – gillar förrätter. Det samlade intrycket är mycket positivt och jag kan tänka mig att göra detta igen.

ANNONS

Lisbeth Knevel är också en av deltagarna ikväll. Hon är 60 år, arbetar som sjuksköterska på hospice och är även psykoterapeut.

–Maten var god och välsmakande, miljön avskalad, ändamålsenlig och vacker, människorna spännande och intressanta, säger hon.

En tredje middagsgäst, Karolina Nowicka Krzesiwo, jobbar med näringslivsutveckling av kultursektorn på Västra Götalandsregionen. Hon är 30 år, och tyckte om Middagsklubben för att det är ett annorlunda sätt att möta nya människor på.

–Jag visste ju att det lika gärna hade kunnat bli obekvämt att bli fast med okända personer under tre timmar vid ett litet bord. Men det blev bra. Det hade nog känts bra oavsett, eftersom man var så modig och gick dit!

En hemmarestaurang som drivs av Jasmine Soufi i hennes lägenhet i centrala Göteborg. Hon vill erbjuda en unik matupplevelse i form av en 3-rätters middag med utvalda viner för människor som inte känner varandra i förväg.

Klara datum är 25/1, 26/1, 22/2 och 23/2. Gruppförfrågningar för andra datum går också bra.

Läs mer på www.fb.com/middagsklubbengbg

ANNONS