Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Asiatisk sallad med rostbiff och koriander.

Mat på liten yta

När man har semester och inte alltid stor plats att laga sin mat på får den gärna vara allt annat än krånglig. Här kommer några smarta recept om du är ute med båten eller campar i sommar.

Trångt i sommarköket behöver inte betyda att man inte kan få till maten. Sommaren skall förvisso vara lat. Men bra mat behöver inte vara detsamma som krånglig. Även om du har med dig minimalt med köksredskap så kan du ändå enkelt laga till kombinationer som funkar.

När jag var liten tillbringade jag sommarloven på Svegön, en underbar ö mitt ute på Vänern, och ofta i mormor och morfars träbåt. Där lagade min mormor världens godaste rätter på ett ensamt spritkök. Från en liten jordkällare tog vi kylbagen med några få ingredienser. Det var då jag lärde mig att älska matjessill med nypotatis.

I kastrullen kokades potatisen mjuk med salt och dillstjälkar, och ovanpå låg en emaljtallrik. Tallriken användes som lock, och när potatisen nästan var klar lade hon dit bitar av matjessill som fick trängas tillsammans med en rejäl klick smör, dill och ibland finhackad gräslök. Sillen blev varm och smälte aningen med sin krämiga konsistens till den söta goda färska nypotatisen. Morfar tog sig en Lyckholms ljusa och jag plockade blåbär till efterrätt som avnjöts med många nöjda suckar till kall mjölk och socker.

Musslor är en annan favorit som man inte kan äta nog mycket. Billigt, gott och snabbt att laga till med några få tillbehör. Servera på italienskt vis med pasta eller på franskt med bröd.

Sallader i alla möjliga kombinationer är också bra när det är varma dagar vi pratar om. Som en matig sallad med asiatiska influenser med rostbiff som redan är klar att användas till nötter, grönt och saftig vattenmelon. Där får gärna den tillhörande dressingen smaka syrligt och lite salt. I kombination med både ingefära, färsk koriander, blandat med syrlig limesaft, chili och soja.

För att få till en god dessert kan det vara smart att använda stekpannan. Men utan att krångla till det allt för mycket. Klyfta några saftiga nektariner eller persikor och värm i pannan med socker och en skvätt punsch. Rör samman en krämig vaniljsås till frukten och du har en okomplicerad avslutning på middagen som är ovanligt god.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.