Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plommonspäckade kalvrullader.

Mat från förr

Kalvrullader är mat med rötterna i 1950-talets kök. Fin smak och ganska lång tillagningstid är utmärkande egenskaper.

Plommonspäckade kalvrullader

För 4 personer, 1 timme

600 g kalvinnanlår (alternativt kalvstek) i tunna skivor

1/2 paket bacon

10 katrinplommon

salt och peppar

2-3 kvistar rosmarin

smör

(bomullssnöre)

Till såsen:

1 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl grädde

2 dl vatten

1 1/2 msk koncentrerad kalvfond

1/2 tsk farinsocker

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

vaxbönor

1/2 purjolök

färsk rosmarin

Gör så här:

1. Skär köttet i tunna skivor. Strimla bacon och hacka katrinplommon. Hacka bladen från rosmarin. Fördela bacon, plommon och rosmarin och fördela på köttskivorna. Salta och peppra. Rulla ihop och bind med bomullsgarn.

2. Bryn rulladerna runt om med smör i gryta. Slå på grädde och vatten upp på halva ruladerna. Tillsätt kalvfond och farinsocker, lägg på lock och småkoka på låg värme till dess ruladerna är helt möra, cirka 15 minuter.

3. Ta upp rulladerna, ta bort snören och håll köttet varmt under folie. Fräs samman smör och mjöl i en kastrull. Sila ned skyn från grytan. Koka upp och sjud såsen 8 minuter. Smaka av med salt och peppar. Värm grönsakerna i kokande vatten. Servera med kokt potatis, bönor, purjolök och rosmarin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.