Menyn har finslipats sedan första året de seglade Tjörn runt.
Menyn har finslipats sedan första året de seglade Tjörn runt.

Mat för glada seglare

ANNONS
|

För vinner gör de sju oavsett placering. När målet med tävlingen är att ha roligt, äta gott och samtidigt prestera sitt bästa seglingsmässigt, blir alla ombord på Elsa från Skärhamn segrare.

Att tjejerna sedan kom sist i resultatlistan första gången de tävlade tillsammans spelar mindre roll. Något mer var egentligen inte att vänta. Bonusen på den hyrda segelbåten var en hel musselbank under skrovet.

–Jag såg att båten inte kunde segla. I den vinden borde den gått i minst åtta knop. Den gick i fem, säger Liselott Kantling, kapten ombord.

Liselott är 53 år och har seglat sedan hon kunde gå. Hon har varit med i varje Tjörn Runt, utom ett, sedan hon var femton. Närmare fyrtio starter, alltså. En gång som besättning på den segrande båten.

ANNONS

Men för två år sedan fick caesarsalladen vänta. En snäll make kom i motorbåt med vetekrans och godis för att besättningen skulle orkade hålla modet uppe hela vägen runt.

–Det var väldigt många båtar som bröt i det hårda vädret, så vi är stolta över att vi trots allt tog oss i mål, säger Sanna Hermansson, navigatör ombord, och en av initiativtagarna till att samla gänget.

De hade funderat en del på varför det blev färre och färre segelbåtar på tävlingen, och märkte samtidigt att det blivit mer av seriöst tävlande. Vart hade alla familjer och nöjesseglare tagit vägen?

–Vi ville ha tillbaka folkfesten, säger Karin Åkerman, babordsgast.

Dessutom tyckte tjejerna att det var på tok för få kvinnliga besättningar som ställde upp.

–Segling är en väldigt manlig sport. Få kvinnor tror sig kunna, trots att de seglat i kanske hela sitt liv, säger Anna Orvefors, förstestyrman och uppvuxen med familjens seglingssemestrar.

Konstellationen de fick ihop blev lyckad.

Alla kände inte varandra från början men förutsättningarna fanns där, med segling som gemensamt intresse, och en brokig skara yrken och arbetsplatser representerade. Där fanns till exempel krögaren Sanna, sjuksköterskan Anna och Karin från hotellbranschen.

Med en blandning av tuff tävlingsattityd och en mindre seriös sida tycks de hittat rätt. De berättar att de mest pratar om mat och kläder, och sminkösen Cicci skojar om att de inte kan lägga ifrån utan glans på läpparna. Men när startskottet gått, då satsar de för fullt och vill helst inte lämna utrymme för några misstag.

ANNONS

Först när tävlingen är över tar nöjena vid och tjejerna skrattar gott åt hur det var första gången när det tog så lång tid att komma i mål att de faktiskt lämnade båten i Skåpesund och liftade till Stenungsbaden. Alla ville hinna gå på spa innan middagen.

När gänget nu träffas för att trimma in menyn inför sin tredje gemensamma Tjörn Runt-segling tänker de sig bookmaker-wrap med oxfilé, senap och stekt ägg att äta under tävling, för att sedan när segern firas börja med lite sill och nubbe innan de äter härligt kladdiga revben direkt med fingrarna.

Förbered hemma

De båda smörgåsarna går att göra helt färdiga hemma, liksom revbenen och fänkålssalladen. Pastarätten görs enklast ombord, men räkorna kan såklart skalas hemma först.

Lisas pasta med räkor, chili och basilika

Kvällen före tävlingen är den här uppladdningsrätten numera tradition hos ”Team Runt Tjörn”. Förbered gärna hemma genom att skala räkorna. Resten är enkelt att sno ihop ombord. Man väljer själv hur het man vill ha rätten genom att anpassa mängden chili.

4 personer

Tid för tillagning: Om räkorna är skalade gör man rätten medan pastan kokar.

4 vitlöksklyftor

2 chilifrukter (eller fler)

1 kruka basilika

1 dl olivolja

ANNONS

350 g pasta

1 kg oskalade räkor

Garnering: parmesanost

Finhacka vitlök och chilifrukt. Plocka bladen från basilikan och skär i strimlor (spara lite till garnering). Värm olivoljan med vitlök, chili och basilika. De ska inte fräsas, utan bara värmas upp. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Vänd ner de skalade räkorna i pasta och låt dem precis bli varma.

Garnera pastan med resten av basilikastrimlorna och hyvlad parmesanost.

Bookmakerwrap på seglarvis

Vi bytte ut den klassiska råa äggulan mot stekt ägg och sandwichbrödet mot tortillabröd för att få smörgåsen mer seglarvänlig. Resultatet blev en succé med klassiska smaker av oxfilé, ägg, pepparrot och senap. Mums.

4 wraps

Tid för tillagning: 20 minuter + ca 1,5 timme för oxfilén i ugnen + tid för oxfilén att kallna (helst över natt)

300-400 g oxfilé

smör till stekning

salt och svartpeppar

4 ägg

4 tortillabröd

4 stora salladsblad

dijonsenap

riven pepparrot

1 rödlök

Börja med oxfilén. Putsa den fri från eventuella hinnor. Bind gärna upp den med bomullssnöre så den behåller sin form.

Bryn filén snabbt runtom i stekpanna på hög värme.

Lägg den i en ugnsfast form och stick in en stektermometer med spetsen i mitten.

Stek oxfilén långsamt i 90 graders ugnsvärme tills den har en innertemperatur på 58 grader. Räkna med att det kan ta en och en halv timme. Vänta med att skära upp köttet tills det kallnat helt.

ANNONS

Vändstek äggen.

Vik tortillabröden så de kan fyllas (se bilden). Fyll varje bröd med salladsblad, ägg och oxfilé. Stryk på senap och lägg i riven pepparrot efter smak. Lägg i några lökringar.

Tips 1! Tillaga oxfilén i god tid, gärna en dag eller två innan. Den blir finast om man skär upp den när den kallnat.

Tips 2! För den som vill förenkla receptet kan man ersätta den hemmalagade oxfilén med pastrami eller rostbiff från charkdisken.

Sannas pitabröd med grillad kyckling och guacamole

En matig macka med mycket gott i; kyckling, sparris, mozzarella, guacamole. Vill man förenkla receptet ytterligare köper man färdiggrillad kyckling och färdig guacamole.

Å andra sidan kan man förbereda allt dagen innan tävling och missar inte de goda smakerna från sweet chili-marineringen.

4 fyllda bröd

Tid för tillagning: 30 minuter + några timmar för kycklingen att marinera

2 kycklingfiléer

½ dl olivolja

½ dl thai sweet chili

1 tsk honung

2 tsk soja

4 pitabröd

1 knippe sparris

2 mozzarellaostar

4 fina salladsblad

Guacamole:

2 avokador

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk pressad lime

½-1 hackad chilifrukt

salt

Börja med kycklingen. Klyv kycklingfiléerna på längden. Blanda olivolja, sweet chilli, honung och soja till en marinad. Lägg kycklingen och marinaden i dubbla plastpåsar och låt marinera ett par timmar.

ANNONS

Stek kycklingen på grillpanna på spisen eller grilla dem ute. Låt dem kallna.

Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen.

Gör guacamolen; mosa avokado med pressad vitlök, limesaft och hackad chilifrukt. Smaka av med salt.

Skär en öppning i varje pitabröd. Koka sparrisen ett par minuter tills den är mjuk men ändå spänstig.

Fyll varje bröd med ett salladsblad, en bit kyckling, några skivor mozzarella, några sparrisar och en generös klick med guacamole.

Apelsinmarinerade revben

De här revbenen kan göras ett par dagar i förväg och sedan är det bara att packa upp dem ombord. Oavsett hur det gått på tävlingen är smaken av syrlig apelsin och söt sirap en vinnare. Givetvis äter man med fingrarna så ta fram hushållspapperet!

4 personer

Tid för tillagning: 15 minuter + en natts marinering + ca 1,5 timme i ugnen

ca 1,5 kg kamben

2 vitlöksklyftor

skal och saft från en halv apelsin

1,5 dl soja

1 tsk sambal oelek

1 dl ljus sirap

Dela revbenen i mindre bitar (så de får plats i en plastpåse)

Hacka vitlöksklyftorna fint. Riv apelsinen (bara det yttersta skalet, det vita får inte komma med). Blanda vitlök, apelsinskal, apelsinsaft, soja, sambal oelek och sirap till en marinad.

ANNONS

Lägg revbenen i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och vänd runt så att marinaden sprids på köttet. Låt revbenen marinera i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 130 grader. Häll över revben och marinad i en långpanna. Sätt in dem i ugnen och låt dem steka cirka 1,5 timmar. Ös med marinaden några gånger under stekningen.

Ta ut dem ur ugnen och höj till högsta ugnsvärme och grill. Låt revbenen få färg under några minuter högst upp i ugnen. Låt dem sedan kallna och förvara dem i kylen tills de ska ätas.

Fänkåls- och äpplesallad med dill

Dill och apelsin sätter krydda på den här sommarfräscha salladen som passar fint med revbenen. Salladen kan också göras innan, apelsinsaften gör att fänkål och äpple håller färgen.

4 personer

Tid för tillagning: 15 minuter

2 fänkål

2 gröna äpplen (fast sort)

saft från 1 apelsin

1 knippe dill

salt

Ansa fänkålen. Skär fänkål och äpple i tunna skivor. Blanda med apelsinsaften. Hacka dillen och blanda ner. Smaka av med lite salt.

Smaklig måltid!

Recept: Lisa Nestorsson, Sanna Hermansson och Anna-Lena Bjarneberg

Tävlingen genomförs alltid tredje lördagen i augusti. I år går starten 20 augusti utanför Stenungsön kl. 9.00. Målgång i inre delen av Stigfjorden.

De populäraste åskådarplatserna är Klädesholmen, Kyrkesund och klipporna utanför Björholmen på Tjörns västsida.

Källa: Stenungsunds segelsällskap

Besättningen på Elsa från Skärhamn är Liselott Kantling, Anna Orvefors, Britta Stolt, Sanna Hermansson, Karin Åkerman, Cicci Nilsson och Lisa Nestorsson.

ANNONS