Agretti är en italiensk grönsak som ännu inte går att få tag på i svenska grönsaksdiskar. Liknar gräslök i formen och smakar krispigt och friskt grönt. Byt ur mot färsk mangold eller bladspenat. Datterinitomater är söta små plommontomater från Italien.
4 portioner
45 minuter
Romesco
50 g mandel
50 g hasselnötter
2 mogna tomater
1 stor röd chilifrukt
4 vitlöksklyftor
4 färska salviablad
havssalt
1 tsk paprikapulver
1 msk rödvinsvinäger
1 skiva torrt vitt bröd, utan kanter
800 g marulk (eller havskatt)
havssalt och svartpeppar
300 g agretti (mangold eller bladspenat)
12 mogna datterinitomater (körsbärstomater på kvist)
2 tsk rödvinsvinäger
1, 5 tsk extra jungfru olivolja
Till servering
4 citronklyftor
Dela fisken i 4 portionsbitar.
Skålla mandeln genom att koka den ett par minuter. Häll av vattnet och gnugga bort skalen. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg mandel och hasselnötter på bakplåt. Rosta i 5-6 minuter, mitt i ugnen.
Ta bort skalet från hasselnötterna genom att lägga dem mellan en handduk och trycka med handen och gnugga tills skalet försvinner. Lägg tomater och chili på en plåt och rosta på samma sätt i ugnen i ca 10 minuter. Vänd tomaterna efter halva tiden så att de blir rostade på bägge sidor. Skalet skall spricka lätt och få aningen färg. Chilin skall även den fått färg, det kan ta någon minut extra.
Lägg vitlök, salvia och en nypa salt i en stor mortel och pressa till en grov pasta. Skär bort stjälken på chilin och tillsätt chilin. Pressa även ner den. Ner med hasselnötter och stöt tills pastan är ganska så slät. I med tomater och paprikapulver. Fortsätt att röra men lätt på handen. Rör ner vinäger, smula ner brödet och avsluta med olivolja. Smaka av med extra salt om det behövs.
Dela fisken i 4 portionsbitar och krydda med salt och peppar.
Höj upp ugnen till 200 grader. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner agretti (eller mangold skuren i mindre bitar). När vattnet har kokat upp igen ta då genast upp agretti och häll bort vattnet och sätt grönsakerna åt sidan.
Lägg tomaterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen tills de är mjuka. Blanda tomaterna i en bunke tillsammans med agretti, olivolja, vinäger och krydda med salt.
Lägg fisken på en plåt. Ringla över ett par matskedar olivolja. Baka fisken mitt i ugnen ungefär 8 minuter.
Under tiden fisken steker klart, lägg upp grönsakerna på fyra tallrikar och lägg sedan fisken ovanpå. Skeda över romesco och servera tillsammans med citronklyftor.