Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Dan Hansson
Bild: Dan Hansson

Majonnäs i mängder på 20-talsfest

Alexandra Zazzi besvarar läsarfrågor och tipsar om recept.

Hej Alexandra Zazzi,

Jag ska ha fest och tänkte köra Gatsby-tema med hela 20-tals-yran. Har du något tips på mat i temat? Tänkte verkligen göra hela upplevelsen.

Tack på förhand,

Mariette

Hej Mariette,

Underbar idé. Hundra år efter det glada tjugotalet skapar vi ett nytt tjugotal, med glädje och lust till livet. Historiskt sett så hade världen,1920, just avslutat ett förödande, blodigt första världskrig. Maten hade varit ransonerad och invånare i många länder hade under flera år gett bort mycket av sin mat till de stridande trupperna. Liten kuriosa i sammanhanget är att USA uppmanade sin befolkning till meatless Monday för att spara det dyra köttet till soldaterna, något som är aktuellt även i dag, men nu för att ransonera köttkonsumtionen för att rädda vår sargade miljö i stället. När nu kriget var över visste glädjen inga gränser, fanns det möjlighet till fest så tog man den. Matmässigt borgade fortfarande det franska köket för festmat. Béschamel och majonnäs är såser som syns ofta i 20-talsmaten. Majonnäs användes till att toppa och fylla hors d’oeuvres (små mumsiga tilltugg) på längden och på tvären samt att lägga på det mesta om man skall vara ärlig. Det gick åt mycket majonnäs på festerna. Jag har gett recept på majonnäs tidigare men tycker det är värt en upprepning. Har ni inte slagit en majonnäs i ett liv tidigare är det dags nu att sätta igång. Otroligt roligt och gott. Och ni behöver inte göra som oss kockar på tv och slå det för hand. Hundra år av utveckling har gett oss elvispen, njut av tekniken.

Majonnäs, grundrecept

2 rumstempererade ägg

4 dl matolja

2 msk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger

Smaka av med salt och nymalen vitpeppar (klassiskt) eller nymalen svartpeppar (såååå 2020)

Gör gärna så här:

Lägg senap, ägg och vinäger i en rundbottnad bunke, börja vispa, häll i oljan mycket långsamt i början och öka takten när du ser att majonnäsen börjat bildas. Vispa in oljan hela tiden. Smaka av med salt och valfri peppar. Rör eventuellt ut med lite iskallt vatten för en mjukare ton och konsistens av såsen. Gör dock inte detta om du vill ha en fast kräm som du önskar smaksätta.

Tips! Har du julskinka över? Blanda fint hackad skinka, örter och majonnäs och lägg i små krustader. Perfekt till den dekadenta cocktailen.

Béschamel är också en viktig sås, en trevlig, len, varm sås till både kött och grönsaker men framför allt till ugnsgratinerade rätter med rikligt med riven ost över. Här kommer grundreceptet för béschamel. Den kan sedan smaksättas med annan ost, örter mm.

På klassiskt vis bottenreder man den, dvs smör och blandas i kastrull och sedan pytsar man i mjölk lite i taget, måste säga att jag numera alltid toppreder, det är lätt och går fort se recept nedan.

Béchamelsås, grund

100 g smör

3 msk vetemjöl

1 l mjölk

Smaka av med salt och valfritt vit- (klassiskt) eller svartpeppar

Smält smöret i en stor kastrull, häll det i en skål och blanda med mjölet, diska inte ur kastrullen utan häll i mjölken och låt sjuda upp. Vispa i mjölblandningen och låt sjuda några minuter på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

För godare sås:

Vispa i 1 dl färskriven parmesan och 0,5 dl vitt vin.

När det gäller övrigt på festmenyn så är det kokt kött, kokt fisk, kokt höns och grönsaker i botten. Ofta toppade med någon av såserna jag nämnde. Lycka till med festen och dansa galet hela natten!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.