Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lyxig helgmat

Helstekt oxfilé med dubbla såser är lyxmat värdig pingsthelgen.

Helstekt oxfilé med dubbla såser

För 4 personer

40 minuter

700 g oxfilé

salt och peppar

smör och rapsolja

Till madeirasåsen:

2 persiljestjälkar

1 msk finhackad gul lök

2 dl vatten

1 dl madeira

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk kinesisk soja

Till svampstuvningen:

1 liten burk kantareller

1 msk finhackad gul lök

2 dl grädde

1 dl vatten

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

stekt potatis

stekta tomathalvor

sockerärtor

broccolibuketter

persilja

Gör så här:

1. Hacka och smörfräs persiljestjälkar och gul lök i en kastrull. Tillsätt vatten, madeira och fond. Koka upp, red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Färga med soja. Salta och peppra.

2. Hacka och smörfräs svamp och gul lök i en kastrull. Späd med grädde och vatten. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud stuvningen 4 minuter. Salta och peppra.

3. Putsa köttet. Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör och rapsolja. Efterstek köttet i 175 graders ugn till en kärntemperatur strax under 60 grader. Använd köttermometer. Låt det färdigstekta köttet vila 10 minuter innan det skivas upp.

Stekt potatis, stekta tomathalvor passar bra till. Servera med sockerärtor, broccolibuketter och persilja.