Liguriska nötsåser och hållbara konservburkar

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt ger hon råd om bra burkar till konservering. Dessutom bjuds det på liguriska godsaker till påsk.

ANNONS
|

Hej Alexandra,

Jag har börjat lägga in grönsaker och konservera själv men har problem med burkar. Bäst tycker jag de gamla klassiska med gummiring är. Problemet är att mina händer är klena och jag får inte dit gummiringen. Kan du rekommendera någon annan lösning?

Tack på förhand

Barbro A

Hej Barbro,

Förutom de klassiska med gummiring finns det även burkar med vakuumlock i metall som klickar till när det lossas. Finns att köpa i olika utföranden på nätet eller i välsorterade köksbutiker. Jag håller med dig om gummiringen, de känns fräschast (kanske något dyra om man är tvungen att köpa många burkar). Ett knep med gummiringen är att lägga ringarna i hett vatten, då blir de något mer följsamma. Man kan även återanvända matburkar med metallock för vissa enkla konserver. Viktigt är att de är väl rengjorda, att locken är hela och att man har kunskap om konservering.

ANNONS

LÄS MER:Läsarfråga: ”Varför smakar det inte som det gjorde förr i tiden”

Hej!

Mamma har en komplett gammal konserveringsapparat. Vet du var man skulle kunna sälja en sådan? Något hushållningssällskap kanske? Har googlat en del men hittar inget bra.

Mvh,

Marie Winterfeldt

Hej Marie,

Det är en trevlig manick du har. Konserveringsapparater håller oftast i många generationer. Jag hade lagt ut en annons i tidningen eller på nätet. Jag upplever att intresset att konservera har ökat igen på sistone. Det är ett ypperligt sätt att ta hand om naturens skatter. Lycka till!

LÄS MER:Alexandra Zazzis pappardelle med färsk, vit tryffel

Hej Alexandra,

Jag var i Toscana på bröllop innan pandemin och åt en sås på nötter till pasta. Vet du möjligen vad den kan innehålla? Pasta kan jag köpa färdigt men hur gör jag såsen?

Buon Appetito

Alejandro

Hej Alejandro,

Härligt! Du frågar efter en av mina älsklingssåser. Jag är uppvuxen i Ligurien och där gör man den på ett visst sätt. I Toscana däremot har jag sett att de har lite olika varianter. Jag passar på att ge dig två recept: en emulsion med nötter och spenat (som för övrigt är väldigt god till vit sparris) och min egen klassiska som jag är uppvuxen med. Jag brukar ofta servera den med mangold eller spenatfyllda stora ravioli eller tortelloni.

ANNONS

Buon appetito till dig med!

Grön valnötskräm

– Knappt 0,5 liten gul lök (ca 2 msk finhackat)

– 1 klick smör

– Knappt 0,5 dl rostade valnötter

– 1 näve babyspenat, ca 30 g

– 1,5 dl rapsolja

– 1 äggula

– 1 msk citronsaft + lite extra saft och zest för avsmakning

– salt och peppar

Gör såhär:

1. Finhacka löken och stek mjuk i smör utan att få färg. Låt löken svalna.

2. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Häll ut på skärbräda och hacka fint.

3. Hacka spenaten.

4. Lägg löken i en rundbottnad skål, lägg i äggulan och citronsaften. Mixa med mixerstav och tillför oljan i en smal stråle. Häll inte i all olja på en gång, låt det ta tid.

5. När såsen gått i ihop är det dags att lägga i lite valnötter och spenat. Varva spenat, nötter och olja och fortsätt mixa tills det blivit en slät sås.

6. Smaka av med salt, peppar och citronsaft och zest.

Salsa di noci (på ligurisk vis)

– 1 dl valnötter

– 2 skivor vitt bröd

– 0,5 dl mjölk

– 0,5 dl färskriven parmesan

– 1-2 vitlöksklyftor

ANNONS

– 0,5 dl olivolja

– Havssalt

– Nymalen svartpeppar

Gör gärna så här:

1. Skär bort kanterna och blötlägg brödet i mjölken 5-10 minuter.

2. Kör valnötter och vitlök i matberedare med knivtillsats, lägg sedan i övriga ingredienser och mixa till en slät sås. Häll eventuellt i lite mer vätska (mjölk eller olja) vid behov. Smaka av med salt och peppar.

3. Värm upp såsen med lite kokande pastavatten innan du vänder ihop den med den nykokta pastan.

Hoppas det smakar!

LÄS MER:Husmorstips: Så håller du borta fukten från torra råvaror

LÄS MER:Alexandra Zazzis klassiska recept på citron- och citronmelissaft

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS