Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lax med lyxiga tillbehör

Lax kan vara enkel vardagsmat eller, som här, en riktig festrätt med krabbklor och underbart len vitvinssås avsmakad med vispad grädde och hollandaisesås.

För 4 personer, 30 minuter

4 portionsbitar skinn- och benfri lax

salt och peppar

rapsolja

Till såsen:

1 1/2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

1 msk finhackad timjan

2 dl vispad grädde

1 dl färdig hollandaisesås

Att äta till:

4 krabbklor eller annat gott skaldjur

1 citron

2 tomater

pressad potatis

dill

Gör så här:

1. Dela tomaterna, smöra, salta och peppra snittytan. Grilla tomaterna i 5 minuter på 200 grader.

2. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vin och vatten till en ganska tjock sås. Smula i en tärning fiskbuljong och finhackad timjan. Sjud i fem minuter. Ta kastrullen från spisen och vänd ned rumsvarm vispad grädde och hollandaisesås. Smaka av med salt och peppar

3. Salta och peppra laxbitarna och stek dem i mycket sparsamt med rapsolja, cirka 2 minuter per sida.

Lägg upp och garnera fisken med knäckta krabbklor, grillade tomater, citronklyftor och dill. Pressad eller kokt potatis passar bäst till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.