Lax med lyxiga tillbehör

Lax kan vara enkel vardagsmat eller, som här, en riktig festrätt med krabbklor och underbart len vitvinssås avsmakad med vispad grädde och hollandaisesås.

ANNONS
|

För 4 personer, 30 minuter

4 portionsbitar skinn- och benfri lax

salt och peppar

rapsolja

Till såsen:

1 1/2 msk smör

ANNONS

1 msk vetemjöl

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

1 msk finhackad timjan

2 dl vispad grädde

1 dl färdig hollandaisesås

Att äta till:

4 krabbklor eller annat gott skaldjur

1 citron

2 tomater

pressad potatis

dill

Gör så här:

ANNONS

1. Dela tomaterna, smöra, salta och peppra snittytan. Grilla tomaterna i 5 minuter på 200 grader.

2. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vin och vatten till en ganska tjock sås. Smula i en tärning fiskbuljong och finhackad timjan. Sjud i fem minuter. Ta kastrullen från spisen och vänd ned rumsvarm vispad grädde och hollandaisesås. Smaka av med salt och peppar

3. Salta och peppra laxbitarna och stek dem i mycket sparsamt med rapsolja, cirka 2 minuter per sida.

Lägg upp och garnera fisken med knäckta krabbklor, grillade tomater, citronklyftor och dill. Pressad eller kokt potatis passar bäst till.

ANNONS