Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Laga mat som en vinnare

Gabriel Jonsson är Sveriges Mästerkock 2019. En ung man med hjärtat och smaklökarna på rätta stället. Han lagar vinnarmat som är svår att motstå.

Med facit i hand är det inte så svårt att förstå att det blev just Gabriel Jonsson som kammade hem den åtråvärda segern i Sveriges Mästerkock. Han är otroligt ”smaksäker”, som det heter på mat-tevespråk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han vill det här. Han kan det här. Han vet hur man får smakerna att lira och ingredienserna att sjunga duett. Och det bästa av allt – han ler när han lagar mat.

Flyttade till Gotland

Gabriel Jonsson är byggkonsulten som tröttnade på att gå upp klockan fem (fast han vaknar fortfarande väldigt tidigt) och bo i Eskilstuna. Med lite knip i hjärtat för sina anställdas skull tog han flickvän, hund, pick och pack och flyttade till Gotland. Ett Gott Land. Så heter inte bara hans nya företag och YouTube-kanal, utan också den nya inriktningen på livet.

På Gotland handlar nämligen så mycket om mat. För en som älskar att gå i skogen och stå vid spisen är det rena visthusboden.

– En egenplockad kantarell är det mest dyrbara som finns samtidigt som det är alldeles gratis. Hela vårt svenska skafferi är helt fantastiskt om man bara ser till att anpassa sig efter säsongerna.

Det är med andra ord knappast någon slump att Gabriels sprillans nya kokbok heter just ”Från skog till bord”. Han är uppvuxen på landet, har jagat sedan en ålder vi lämpligen inte avslöjar just här, älskar att fiska – äter, lagar och lever i samklang med naturen.

Har hittat hem

De senaste tio åren har han snöat in alltmer på matlagning och hans stora passion är att gå ut och äta på restaurang för att suga åt sig inspiration.

– Jag var väl inte världens bästa läshuvud i skolan precis, så nu känns det äntligen som om jag har hittat hem. Jag trodde att jag skulle bli jättenervös av att laga mat i tv, men det kändes ärligt talat mest avslappnande. Kanske var det därför jag vann, jag levererade på en ganska jämn nivå genom hela tävlingen eftersom nerverna höll.

Desto svårare var det att hålla masken mellan det att tävlingen avgjordes ”live” och datumet då finalen sändes i tv. Särskilt när man heter Gabriel Jonsson och går runt med ett fett leende på läpparna hela dagarna.

– Det är en enorm lättnad att just den biten är över. Nu ser jag bara fram emot att få jobba med mat på allvar.

Tartar på röding med asiatiska smaker. . Bild: Janerik Henriksson/TT

Tartar på röding

Till 4 portioner, 40 minuter

Tartar:

• 400 g röding

• 2 msk sesamolja

• 1 msk fisksås

• 1 msk rapsolja

• 1 msk finhackad röd chili

• salt

• nymalen peppar

Sojamajonnäs:

• 2 äggulor

• 1 msk vitvinsvinäger

• 1 msk dijonsenap

• 2 dl neutral olja

• 2 msk soja

• nymalen peppar

• salt

Tillbehör:

• 3 fasta potatisar

• 1 dl kapris

• picklad rödlök

• krasse

• 3 dl neutral olja till fritering

Tärna fisken fint. Blanda med sesamolja, fisksås, rapsolja och chili. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen tills serveringen.

Vispa ihop äggulor, vinäger och senap. Droppa i oljan försiktigt samtidigt som du vispar kraftigt. Tillsätt sojan och fortsätt vispa. Smaka av med peppar och eventuellt med salt.

Hyvla potatisen tunt. Värm oljan till 180 grader och fritera potatisen tills den fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Låt kaprisen rinna av på hushållspapper och fritera den tills den öppnar sig. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera tartaren med potatis, kapris, sojamajonnäs, picklad rödlök och krasse.

Rådjursfilé med svampfyllda stekta kroppkakor, rödvinssås och rårörda lingon. . Bild: Janerik Henriksson/TT

Rådjurssadel med kroppkakor

Till 4 portioner, 75 minuter

• 800 g urbenad rådjurssadel

• rapsolja

• salt

• nymalen peppar

• 4 kvistar timjan

• 2 msk smör

• salt

• peppar

Rårörda lingon:

• 2 dl lingon

• 1/2 dl socker

Kroppkakor:

• 6 mandelpotatisar eller annan mjölig sort

• 1 ägg

• 3 dl vetemjöl

• salt

• 2 dl finhackad svamp

• 1 finhackad schalottenlök

• 100 g rimmat fläsk

• smör

• 10 små fina svampar

• 3 kvistar timjan

Rödvinssås:

• 1 schalottenlök, hackad

• 1 liten bit fläsksvål

• 4 dl rödvin

• 4 kvistar timjan

• 1 liten bit rödbeta (för färgen)

• 3 dl vilt- eller oxbuljong

• 1 msk smör

Rör ihop lingon med sockret och låt gärna stå över natten.

Kroppkakor: Skala och koka potatisen mjuk i väl saltat vatten. Låt rinna av ordentligt och svalna. Mosa med gaffel och tillsätt ägg, hälften av mjölet och lite salt. Knåda till en deg. Tillsätt vetemjöl tills degen inte längre klibbar.

Bryn svamp och schalottenlök i torr stekpanna. Forma degen till små bollar. Tryck till med tummen, fyll med svamp och stäng försiktigt. Låt sjuda i en rymlig kastrull tills de flyter upp, plus cirka 5 min. Ta upp och låt ånga av.

Knaperstek fläsket i het panna. Tillsätt smör, dela kroppkakorna på mitten och lägg i dem med snittytan nedåt. Tillsätt svamp samt några kvistar timjan. Bryn kroppkakorna tills de får fin yta.

Sås: Fräs schalottenlök och svål i smör tills det fått färg. Tillsätt vin, timjan och rödbeta. Reducera tills cirka 1 1/2 dl återstår. Tillsätt buljong och låt reducera till ungefär hälften. Sila av, smaka av med salt och peppar. Tillsätt 1 msk smör precis innan servering.

Kött: Putsa bort eventuella hinnor, salta och peppra runtom. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn på hög värme runt om. Sänk värmen, tillsätt smör samt timjan. Ös köttet med smöret. Stek klart på 130 grader mitt i ugnen tills innertemperatur är 52 grader (ca 15 min). Låt vila i 5 minuter innan det skärs.

Servera rådjurssadeln med kroppkakor, rödvinssås och rårörda lingon. Toppa med stekt fläsk och svamp.

Chokladbrownie med chokladpulver och hallon – en variant på Gabriel Jonssons vinnande finaldessert.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Chokladbrownie med chokladpulver, glass och hallon

Till 4 portioner, 2 timmar

Brownie:

• 300 g smör

• 270 g hackad mörk choklad

• 6 ägg

• 4 1/2 dl strösocker

• 1 dl vetemjöl

• 1 1/2 tsk bakpulver

Chokladpulver:

• 4 dl socker

• 1 1/2 dl vatten

• 250 g hackad mörk choklad

Tillbehör:

• vaniljglass

• färska hallon

Smält smöret till brownien, tillsätt chokladen och rör tills chokladen smält.

Blanda ägg och socker. Blanda ned chokladblandningen följt av vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i cirka 25 minuter i 170 grader. Låt stå, gärna i kylskåp, tills den satt sig helt. Skär i bitar.

Värm socker och vatten till chokladpulvret på medelhög värme i en stekpanna. Rör inte, sockret smälter av sig själv. Värm till 120 grader och tillsätt chokladen. Vispa ganska hårt till det spricker eller tills chokladen är helt smält. Häll över på en plåt och låt svalna.

Servera brownies med vaniljglass. Strö över chokladpulver och färska hallon.

Att dricka till

Rust en Vrede Estate Cabernet Sauvignon (91316), 239 kr.

Alkoholfritt: Roomi Svarta vinbär – Aronia (1923), 69 kr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.