Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Låt maten få en god fortsättning

Har du julskinka, grönkål och kalkon över efter helgfirandet? Med enkla tips förvandlas resterna till härliga maträtter som mustig soppa, kålig sallad och matiga brunch våfflor.

Vi slänger mat varje dag för enorma pengar. Det är ett slöseri som ofta handlar om okunskap eller trytande matinspiration. Den där julskinkan som åkt in och ut ur kylen sedan julafton är inte längre lika åtråvärd på mackan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men med några enkla grepp bli de där sista ratade skivorna heta igen. För det finns så många smakrika sätt att förvandla resterna till något helt annat. Som en pyttipanna på nytt sätt där bitar av skinka samsas i pannan med lök, rotfrukter och finhackad grönkål. Tillsammans med inlagda sötsyrliga rödbetor och lättstekt ägg har de på nolltid förvandlats till en aptitretande lunch eller matig brunchrätt. Eller pytsa ner strimlad skinka i en paj med tomater, squash, vitlök och örter. Varma mackor med lagrad ost, dijonsenap och en sallad är en annan idé.

Jag tycker att det finns flera vinster med rester. Jag slipper laga så mycket och kan i stället enklare svänga ihop något gott av det som redan finns. Jag får också maten att räcka till fler och minskar på svinnet. För ärligt talat: även om de yttersta bladen på vitkålshuvudet ser vissna ut är det ofta inget större fel på resten. Plocka bort ytterbladen och gör något kul av kålen! Kålsoppa är en rätt som passar perfekt nu på vintern med sin mustiga smak, dessutom på få och billiga ingredienser. Kålpudding är en annan klassiker som jag ibland gör direkt i pannan. Då brukar jag steka upp blandfärs tillsammans med lök och kryddor. Vända ner kokt ris om jag har rester av det hemma i kylen och till sist blanda ned tunnskivad kål som får fräsa med mot slutet. En skvätt grädde och kalvbuljong i pannan gör också susen om man vill få rätten mer krämig. Servera med rårörda lingon så har du middagen färdig – klassisk, fin svensk husmanskost som förenklats och gjorts direkt i pannan på rester. Bitar av kalkon skulle också lika gärna platsa i pannan med ris och heta kryddor, till exempel spiskummin, koriander, vitlök och chili som hottar upp och gör kalkonen till något nytt. Om du har en kryddig korv hemma kan även den läggas i tillsammans med bönor.

Om du i stället är sugen på en omelett är det det bästa tillbehöret till de flesta rester. Med sin neutrala smak kan omeletten fyllas med allsköns gott. Tänk bara vad som passar ihop smakmässigt och du är på god väg att förvandla resterna till festmat. Som rökt lax med gräddfil, dill och purjolök. Eller skinka, senap och kål. Kalkon med fräst äpple, valnötter och brysselkål är en annan kombination som blir toppen att lägga överst på den nygräddade omeletten. God fortsättning!

TA VARA PÅ DIN RÅVARA

RIS håller sig i kylen i 2–3 dagar. Gör en sallad på risrester eller värm försiktigt i panna med grönsaker och kött eller bönor.

KALKON OCH SKINKA , om det förvaras väl i kylen, håller sig bra i flera dagar. Pyttipanna är det snabbaste och kanske enklaste sättet att använda rester av skinkan på. Eller lägg dem i en pastasås. Rester av kalkon är suveränt att bara blanda ner mot slutet i en grönsakssoppa, gärna gjord med olika sorters rotfrukter och kål.

SILL OCH LAX fungerar bra i olika röror, kanske det vanligaste sättet att göra något gott av resterna. Till exempel en gubbröra. Blanda hackad rökt lax eller sill tillsammans med finhackad rödlök eller purjolök. Vänd ned gräddfil och något matsked majonnäs och krydda upp med kapris, dill och kryddor. Väldigt gott på knäckebröd tillsammans med långlagrad prästost.

RECEPT

VÅFFLOR MED BRÄCKT SKINKA OCH SYRADE MORÖTTER

Snabbstek några skivor julskinka och servera med inlagda syrade morötter och krispiga våfflor. Passar bra som lunch eller till helgens brunch.

4 portioner

45 MINUTER + 1 DYGN I KYLEN

Syrade morötter:

2 morötter

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

1,5 dl äppelcidervinäger

2 dl vatten

½ dl socker

1 msk honung

1 lagerblad

1 tsk kummin

1 nypa salt

Våffelsmet:

125 g smör

4 dl mjölk

4 dl vetemjöl

3 ägg

1 tsk bakpulver

1 nypa flingsalt

1 msk smör

4 ägg

8 skivor julskinka

Börja med att syra morötterna. Om du har tid, gör klart dem dagen innan så att de hinner suga åt sig den goda lagen. Skala och skär morötterna mitt itu på längden och skär i mindre avlånga bitar. Strimla chilin fint. Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Koka ihop vinäger, vatten, socker och honung. När lagen fått ett uppkok, tillsätt morötter, chili, vitlök och kryddor. Koka snabbt upp igen och häll upp i en väl rengjord burk. Ställ i kylen när burken kallnat.

Smält smöret till våffelsmeten och låta det svalna. Vispa samman mjölken med mjölet till en slät smet. Tillsätt äggen ett i taget och rör till sist ned bakpulver och flingsalt. Låt blandningen stå och svälla en stund. Hetta upp våffeljärnet och stek våfflor gyllenbruna.

Hetta upp smöret och stek äggen lätt på ena sidan och låt även skinkan hastigt bli varm i pannan. Lägg upp våfflor tillsammans med ägg, skinka och syrade morötter. Servera gärna med senap och fräst grönkål.

GRÖNKÅLSSALLAD MED FETAOST OCH GRANATÄPPLE

Om du har grönkål över är det här en härlig sallad med syrliga och friska smaker från både dressing och fetaost. Ugnsstekt kyckling, köttbullar eller revbensspjäll är gott att äta till.

4 portioner

30 MINUTER

5–6 stjälkar grönkål

½ purjolök, det vita

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 granatäpple

150 g fetaost

3 msk rostade pumpafrön

Dressing:

2 msk vit balsamvinäger

1 msk citronsaft

1 tsk flytande honung

3 msk olivolja

salt och svartpeppar

Skölj och skär grönkålen i grova bitar, men ta inte med de grova stjälkarna längst ned. Strimla purjolöken i tunna skivor. Hetta upp oljan i en panna och stek purjolöken på medelvärme i några minuter. Tillsätt grönkålen och låt den bara precis mjukna i en minut. Krydda med salt och peppar och lägg upp grönsakerna på ett fat. Dela granatäpplet och pilla loss kärnorna. Smula fetaosten i mindre bitar. Lägg upp fetaost och granatäpple tillsammans med rostade pumpafrön över grönkålen. Blanda dressingen och ringla över salladen.

SOPPA MED BÖNOR, KÅL OCH KALKON

Mustig och värmande soppa med grönsaker och bönor. Resterna från kalkonen, eller lika gärna bitar av kyckling tillsätts när soppan är klar.

4 portioner

TID 30 MINUTER

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 palsternacka

2 morötter

1 mindre klyfta vitkål

3 msk olivolja

1 buljongtärning, t ex hönsbuljong

1 lagerblad

1 msk finhackad timjan

1 l vatten

1 dl förkokta bönor, t ex vita bönor eller borlottibönor

ca 2 dl kalkonrester i mindre bitar

Till servering:

Surdegsbröd och finriven parmesanost

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala palsternacka och morötter och skär i tunna skivor. Strimla vitkålen tunt. Hetta upp oljan i en kastrull och svetta först löken utan att den tar färg en liten stund. Tillsätt morötter och palsternacka tillsammans med vitkål. Tillsätt buljong, lagerblad, timjan och vatten. Låt allt få ett uppkok och sjud i ungefär 15 minuter tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt bönorna tillsammans med kalkonrester. Låt allt bli varmt och servera soppa med gott bröd, och riv över parmesanost vid serveringen.