Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Lätta sallader från Fjärran östern

Sallader kommer i så många skepnader. Somliga roligare än andra. Här några långväga, spännande asiatiska varianter.

Även om sommaren sjunger på sista versen är det inte för sent att bjuda in salladen till middagsbordet. Passa på att avnjuta lite lättare rätter och satsa på massor av grönsaker.

Själv blir jag alltid sugen på att laga asiatiskt när det är dags att återvända till vardagen i stan. Och just därför hämtade jag inspiration österifrån när jag satte samman de här recepten. Några är mina egna varianter av klassiska rätter, medan andra är nyare kreationer.

När jag premiärsmakade den indonesiska salladen gado-gado uppstod kärlek vid första tuggan. Så syrligt, så krämigt, så annorlunda … Jag förstod knappt vad det var jag åt, men såld blev jag.

Det är det som är så häftigt med asiatiska smaker, där fegar man inte utan tar i både när det gäller syra, sälta, sötma och hetta. Och det fungerar. Vi västerlänningar är betydligt mer traditionella när det gäller våra salladssmaker.

Samma sak med vår gängse uppfattning av hur man egentligen serverar en sallad. Thailändsk larbsallad äter du helst i salladsblad som en liten munsbit, eller rättare sagt flera – för det är svårt att sluta.

Jag tror knappast att det är en slump att det där med poké-bowls (en skål med ris med topping av grönsaker och protein) har blivit en sådan hit på senare år. Även vi nordbor tilltalas helt enkelt av det fräscha och lätta utan att behöva göra avkall på smakerna.

Tycker du att recepten verkar för omständliga och innehåller för många ingredienser behöver du inte oroa dig. I en sallad kan du slänga ned vad du råkar ha hemma, det är själva smaksättningen som är det viktiga. Så egentligen kan du utgå från din egen favoritsallad och satsa på en asiatisk dressing med syra från lime, sälta från soja och/eller fisksås, kanske lite sesamolja, vanlig olja, en aning sötma samt hetta från chili och ingefära. Sedan är det bara att experimentera dig fram på egen hand.

Sallad funkar på alla språk.

Gado-gado är en matig indonesisk sallad med syrlig och krämig jordnötsdressing.. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gado-gado

Till 4 portioner, 30 minuter

Gado-gado betyder ungefär ”sammelsurium”, och egentligen kan du slänga i vilka grönsaker som helst, det är den underbara jordnötsdressingen som är grejen.

Sallad:

• 400 g potatis

• 100 g haricots verts

• 3 ägg

• cirka 250 g fast tofu i kuber

• 2 tsk sesamolja

• 2 msk neutral olja

• flingsalt

• 1 knippa rädisor, skurna i kvartar

• 1/2 huvud kinakål, strimlad

• 1 näve valfria groddar

• jordnötter, och/eller rostad lök

• 1/2 kruka koriander

Dressing:

• 1 dl jordnötssmör, gärna crunchy

• 2 1/2 msk soja

• 2 msk honung

• 1 msk fisksås

• 1 dl kokosmjölk

• 1 chili, hackad

• 1 vitlöksklyfta, hackad

• 1–2 lime

Koka potatisen i lättsaltat vatten, lägg i bönorna under de sista minuterna. Låt potatisen svalna och skär i bitar. Koka äggen, gärna så att de är lite krämiga. Låt svalna och skär i klyftor.

Hetta upp sesamolja och annan olja. Stek tofu och potatis tills de får lite färg, salta.

Mixa alla ingredienser till dressingen utom lime. Pressa i en lime, blanda väl och smaka av om du vill ha mer (den ska vara väldigt syrlig).

Fördela rädisor, kinakål, groddar, potatis, tofu och ägg på ett fat eller i en skål. Häll över hälften av dressingen, strö över lite jordnötter och/eller rostad lök och koriander. Servera med resten av dressingen vid sidan om.

Larb är en thailändsk sallad bestående av färs, örter och massor av goda smaker. Äts helst i salladsblad.. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Larb

Till 4 portioner, 30 minuter

Larb är en sallad från nordöstra Thailand där man gillar sötsyrliga smaker. Rostat ris används här som en krydda.

• 1 dl jasminris

• 1 nypa chiliflakes

• vegetabilisk olja

• 400–500 g kyckling- ­eller fläskfärs

• cirka 3 cm ingefära, finhackad

• 2 vitlöksklyftor, finhackade

• 2 lime

• 2 msk fisksås

• 2 tsk strösocker

• 2 tsk soja

• 3 salladslökar, finskurna

• 1 rödlök, tunt skuren

• 1 kruka färsk koriander

• 1 kruka mynta

• 1 röd chili, finskuren

• valfria salladsblad, t ex roman- eller hjärtsallad

Hetta upp en torr stekpanna och rosta riset tills det börjar få färg och dofta, cirka 10 minuter. Tillsätt chiliflakes på slutet. Stöt allt i mortel.

Hetta upp olja i pannan och fräs färsen tills den börjar få färg. Tillsätt ingefära och vitlök och fräs lite till. Riv ned skalet från en lime, tillsätt saften från båda frukterna, fisksås, socker, soja samt hälften av det rostade riset och blanda väl.

Fördela salladslök, rödlök, örter, chili och rostat ris i små skålar var för sig.

Låt gästerna fylla sina egna salladsblad med färs och tillbehör. Toppa med rispulvret och käka med händerna.

Sushiris är grunden för den här salladen med edamamebönor och varmrökt lax.. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sushiris-sallad med varmrökt lax och edamame

Till 2 portioner, 30 minuter

Fräsch sallad med japanska smaker.

• 1 dl sushiris

• cirka 50 g edamame­bönor eller sojabönor

• 2 msk risvinäger

• 2 msk strösocker

• 1 msk japansk soja

• 1 stor morot, riven

• 1/2 knippa rädisor, skurna i kvartar

• 1/2 rödlök, tunt skivad

• 150 g varmrökt lax

• sesamfrön

Skölj riset i en sil i ett par omgångar. Koka enligt instruktionerna på förpackningen. Sprid ut på en tallrik och låt svalna.

Ge bönorna ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten (max 1 minut) och låt rinna av.

Hetta upp risvinäger, socker och soja i en liten kastrull tills sockret har lösts upp.

Lägg morot, rädisor och rödlök i en bunke, häll över hälften av vinägerblandningen och rör om. Slå resten av vinägerdressingen över riset och blanda.

Fördela riset på två tallrikar, bryt över laxen, strö över bönor och grönsaker. Toppa med sesamfrön.

Att dricka till

Kung Fu Girl Riesling (2690), 139 kronor.

Alkoholfritt: Aldea White 0,0 (19005), 50 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.