Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lägg rabarber på vårens smaker

Säg hej till våren och säsongens första rabarber. Med lite socker på blir de sötsyrliga rosaröda stjälkarna helt säkert vårens primörprimadonna.

Inget är så underbart som när den efterlängtade våren äntligen kommer. Med ljus och värme och alla trädgårdens primörer. Då vill jag äta sparris och rabarber i lätta friska och spirande rätter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rabarberns syra trollas lätt bort med socker som planar ut de där höga tonerna i smaken. Jag använder allra helst späda stjälkar som blir godast att skära ner i mindre bitar och sjuda på låg värme – men inte för länge. Annars kokar rabarbern sönder.

Om man nu inte är ute efter en lätt frisk rabarbersoppa. Den får gärna kokas sönder en aning och bli krämig med rabarber i mindre bitar. Sjud helt enkelt lite längre för att få ut så mycket smak som möjligt av rabarbern. En vaniljstång som man delat mitt itu är en annan säker smakkamrat som gifter sig så där totalt vansinnigt bra med rabarbern.

Ett annat fint sätt att variera rabarbern är att koka den mjuk med bara lite, lite socker, sedan tillsätta ett torrt vitt vin eller fruktig vit balsamvinäger och servera till makrill eller skeda upp till ett knaprigt stekt griskött.

Rabarber och jordgubbar är en annan sådan där oslagbar kombination där jordgubbarnas sötma breder ut sig och blir till en fullträff. Men det är en helt annan säsongsråvara som vi får längta lite till efter.

Rabarbersorbet

Gör en frisk sorbet av rabarberkoket. Häll rabarbersoppan i en bunke och ställ i frysen. Sedan är det bara att ta fram och skeda upp en solig dag eller skopa ner en kula i ett glas och hälla på champagne eller annan bubbel. Raspa över några drag med lime och du har en drink som heter duga.

Turborabarberpaj

Prova att smälta smör i en kastrull och lägga ner alla ingredienserna till pajen direkt i kastrullen. Mjöl, havregryn, önskad mängd socker och en gnutta vanilj. Blanda och häll ut över mjukkokt rabarber i en pajform. Ringla över någon matsked honung och grädda pajen knaprig och härlig i ugnen och servera ljummen eller kall med grädde eller vaniljglass.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.