Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läcker lax

Läcker lax

Färsk lax har blivit vardagsmat, men går fisken via röken blir den mer festbetonad, i synnerhet om den varmröks. Den bjuds i generösa bitar, kall eller varsamt värmd till drygt rumstemperatur, med en kall örtsås till.

Varmrökt lax med örtsås

För 4 personer, 20 minuter

4 portionsbitar varmrökt lax, cirka 150 g styck

Till örtsåsen:

2 dl mager crème fraiche

1 dl majonnäs

1 tsk mild vitvinsvinäger

2 msk av vardera hackad dill, gräslök och persilja

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

blandad sallad

citron

Gör så här:

1. Blanda såsen i god tid så att smakerna hinner utvecklas. Vispa samman crème fraiche och majonnäs. Bryt smaken med en skvätt vitvinsvinäger. Rör i hackade trädgårdsörter som dill, gräslök och persilja. Smaka av med salt och vitpeppar.

2. Koka potatis och förbered salladen.

3. Varmrökt lax kan ätas kall eller värmas lätt till drygt rumstemperatur ovanpå potatiskastrullen, eller ytterst varsamt inlindad i folie i ugn. Lägg upp och servera sås, potatis och citron till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.