Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Läcker 70-talare och rent i diskmaskinen

Alexandra Zazzi svarar på läsarfrågor och bjuder på ett retrorecept.

Hej Alexandra!

Har fått citroner från Spanien och undrar om du har något recept att dela med dig.

Hälsar Ingmarie Olsson i Floda

Hej Ingmarie!

Man kan göra otroligt mycket av citroner, själv äter jag en halv om dagen i min gröna morgonröra. C-vitamin är en underbar liten rackare som skyddar och stärker vår kropp.

Har man artros eller reumatiska sjukdomar så främjar den kollagenbildningen för ett starkare skelett, brosk, hud med mer. Den gör oss även pigga och hjälper kroppen att hantera stress genom att skydda våra celler.

Med det sagt så bör vi alla njuta av citroner, broccoli, persilja eller nypon och så vidare minst en gång om dagen. Och nu till dina citroner. Citroner håller länge förvarade svalt, helst i kylskåp. Så även om det är vackert att ha dem i fruktkorgen mår de inte så bra där. I kylskåp håller de länge. Du uppger inte hur många spanska citroner du fått, om det är stora mängder kan du frysa ned dem på olika sätt och vis. I skivor och styckfrysta kyler de ned och smaksätter vattnet till middagen, och när vi ändå pratar kallt är det perfekt att göra isbitar, pressa citronjuicen och frys in till istärningar för att sedan använda i matlagning, smoothies eller drycker vid olika tillfällen. Ska du frysa in juicen tycker jag även att du skall ta tillvara på skalet, den så kallade zesten på citronen. Riv på den fina delen av rivjärnet utan att få med det vita, det är bittert, och frys ned den för framtida användning (väldigt gott i sockerkaka), sedan pressar du ut saften. Du efterlyste recept. Här kommer ett av mina älsklingsrecept när jag var liten. Min mamma gjorde den ofta på 70-talet, på senare år har jag bytt ut lite grädde mot tjockyoghurt, så blir det något smalare och syrligare. Hoppas detta inspirerar.

Citronfromage med bär

Antal personer: 6

• 3 äggulor

• 1 dl socker

• 2 äggvitor

• 1 citron ekologisk (saft och skal)

• Kärnor från 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

• 1 dl turkisk matlagningsyoghurt

• 1,5 dl vispgrädde

• 3 st gelatinblad

• 2 dl blandade bär, typ

• hallon, blåbär med mer

Gör gärna så här:

Vispa äggulorna med sockret och vaniljen i minst 5 minuter med elvisp.

Riv yttersta skalet av citronen på den fina delen av rivjärnet (utan att få med det vita) och blanda i. Pressa saften ur citronen och vispa i äggblandningen.

Vispa upp äggvitorna hårt.

Vispa upp grädden hårt.

Blötlägg gelatinbladen och smält över vattenbad (läs anvisningarna på förpackningen).

Vispa i det smälta gelatinet i äggulorna tillsammans med yoghurten. Smaka av med mer citronsmak eller socker och vänd försiktigt i grädden och sedan äggvitorna. Häll upp i serveringsglas och låt stå kallt i minst 2 timmar. Vid servering, lägg på bären och några blad mynta. Njut!

Hej Alexandra!

Nu frågar jag dig Alexandra! Sköljer du av disken innan du sätter in den i diskmaskinen? Min sambo och jag är inte överens om detta. Så snälla!!! Säg du!!!

TACK!!! Kram från Kim, som egentligen heter något annat ;-)

Hej Kim, eller vem det nu är som frågar!

Ha ha! Nej, ni behöver inte skölja disken. Bara slöseri med vatten, så sluta med det genast. Däremot kan ni skrapa av tallriken ordentligt så att filtret i maskinen inte behöver rengöras oftare än nödvändigt.

Och hur ofta är det undrar ni? Jag skulle vilja säga varannan månad om man använder maskinen 5-7 gånger i veckan. Jag använder mig även av ett gammalt husmorstrix med jämna mellanrum, typ en gång i månaden, en sked bikarbonat och en sked ättika i botten på maskinen när man sätter igång den.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.