Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kylan varierar i ditt kylskåp

Det är kallast i mitten av kylskåpet och köttfärsen ligger ofta för varmt. Två viktiga resultat som kom fram när skolbarn utforskade kylarna hemma.

– Det här är ingen jätteundersökning och det är barn som har gjort den med termometrar som inte var superexakta. Men man får ändå en bild av hur varmt det är i kylskåpen och hur maten förvaras, säger forskaren Mattias Eriksson vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Som ett led i den av EU proklamerade Forskarfredagen i september fick drygt 1 800 grundskoleelever i uppgift att utforska familjens kylskåp. De skulle bland annat ta tempen på sex olika ställen i kylen och kolla vilka matvaror som fanns där.

Det visade sig, att sex av tio kylskåp höll mellan 0 och 4 grader längst in på mittenhyllan, medan nästan fyra av tio låg över rekommenderade maxvärdet 8 grader längst ut på översta hyllan.

Nästan en femtedel av mejeriprodukterna förvarades varmare än 8 grader. Men mer alarmerande var resultaten för den känsliga köttfärsen. Den ska förvaras i högst 4 grader, men tre färser av fyra hade det varmare.

"Lär känna din kyl" är Mattias Erikssons uppmaning.

– Mät gärna temperaturen på flera ställen och utnyttja kylens möjligheter vid placeringen av olika matvaror, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.