Kyckling med marsala

ANNONS
|

Hej och tack för många goda recept och bra tips! Jag har en fråga som jag gärna vill ha svar på! Jag har fått några formar i ett "plastliknande" svart material. Plasten känns inte som materialet i förvarings/frysburkar, utan påminner lite om det plastmaterial som finns i tråg som kakor eller kex är förpackade i.

Troligen är det mening att de ska slängas efter användandet, men de går att använda flera gånger om de inte spricker! Formarna tål 225 grader i ugn och även frystemperatur. Vad vet du om detta? Är det ett säkert material, det vill säga inte cancerframkallande? Det känns lite konstigt att ha plast i ugnen, men å andra sidan är det ju väldigt bekvämt att kunna slänga formen efter en kladdig potatisgratäng.

ANNONS

Nästa fråga: Ibland ser man kockar i tv göra pateér, korvar och dylikt, som formas i plastfolie och som sedan kokas. Är detta plastfolie av typen gladpack?

/Tacksam för svar, Mariana

Hej Mariana,

När det gäller formarna skulle jag tro att du beskriver en av de bästa uppfinningarna som (tycker i alla fall jag) har revolutionerat bakningen de sista åren, nämligen silikonformar. De går att diska, baka av i ugn, frysa och använda flera gånger och ingenting fastnar i dem. Underbara! Precis som ugnsarken med silikonbeläggning.

De finns att köpa i välsorterade affärer för köksutrustning eller i vissa livsmedelsaffärer. De skall inte utsöndra några skadliga ämnen vid tillagning och är på så vis mycket mer miljöanpassade än en aluminiumform som slängs. När det gäller tillagning i plastfolie kan man använda vanlig plastfolie, helst av bra kvalité, annars kan den vara lite kinkig och spricka. Värmen som man tillagar i skall inte vara för hög, max 120 grader. Stoppar man dem i varmt vatten skall det bara sjuda och korvarna sänkas i försiktigt.

Vad man kan göra för att skydda plasten är att först göra en korv i plast och sedan en i aluminiumfolie (men egentligen inte - för vi vill vara snälla mot naturen). Denna teknik används ofta om man vill göra fyllda kycklingfiléer. Jag tipsar om ett kul recept nedan.

ANNONS

Ljumna kycklingrullar med marsalavin, citron och persiljefyllning

4 halvfrysta kycklingfiléer

8 skivor parmaskinka, billigare sort

Skal av 1 citron

125 gr mozzarella

10 basilikablad

Såsen:

1 dl marsalavin

30 gr smör

2-3 msk mjöl

0,3 l matlagningsgrädde

2 dl mjölk

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Mixa samman mozzarella, citron, basilika, salt och peppar. Skär kycklingen i tunna skivor på tvären (så att de blir så breda som möjligt) Lägg ut parmaskinkan och sedan kycklingen i två fyrkanter på plastfolie. Lägg på mozzarellamixen. Rulla ihop hårt med hjälp av plastfoliet till en smällkaramell. Slå in i aluminiumfolie. Baka av i ugn under 50-55 minuter på 100 grader. Kontrollera med stektermometer att kycklingen nått 70 grader. Om du förbereder kan du här låta kycklingen svalna och sedan frysa rullarna.

Såsen:

Smält smöret och vispa i mjölet, häll på grädden och mjölken och fortsätt vispa. Skulle det klumpa sig använd stavmixern för att göra slätt. Låt sjuda i 10 minuter. Häll på marsalavinet, smaka av med salt och peppar. Skär kycklingstubbarna, ställ på fat och häll på såsen, värm upp i ugn om du använder kalla rullar.

Hej!

Jag undrar vad det egentligen är för skillnad på biscotti och cantuccini? I de recept jag tittat på verkar den enda skillnaden vara att det är smör i biscotti, men annars verkar det vara samma ingredienser. Stämmer det?

ANNONS

Vänliga hälsningar,

Kristina

Hej Kristina,

Biscotti betyder skorpor/kakor och är ett samlingsnamn, medan cantuccini är själva namnet på de speciella mandelkakorna från Siena i Toscana. De som man med fördel doppar i det söta vinet Vin Santo.

De är inte allt för svåra att göra själv. Här kommer ett litet recept.

Buon Appetito,

Alexandra

Cantuccini

Receptet ger 60-70 skorpor.

2 msk rivet apelsinskal

Cirka 8 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl socker

1 vaniljstång

3 msk marsalavin

5 ägg

1 nypa salt

200 gram mandlar

Smör eller matolja till plåten

100 gram 70% mörk choklad

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Rosta snabbt mandlarna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan att svalna. Blanda 7 dl siktat mjöl med apelsinskal, socker, salt och bakpulver. Skrapa ur vaniljstången med en vass kniv och blanda i vaniljkärnorna. Knäck i äggen (4 ägg, spara ett till pensling) ett i taget och rör om hela tiden. Blanda i vinet och nötterna. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov, degen skall likna en, något mjukare, pepparkaksdeg. Dela degen i 4 delar och rulla ihop till platta limpor. Lägg dem på bakplåtspapper.

Grädda cirka 40 minuter tills ytan är ljusbrun. Ta ut plåten och skär genast längderna i 1 cm breda sneda bitar med vasskniv. Sänk sedan ugnstemperaturen till 100 grader, lägg ut skorporna på plåtar och låt torka i ugnen 30 minuter.

ANNONS

Förvara i tättslutande kakburk.

ANNONS