Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kungligt gott på bröllopsmenyn

I dag skickar vi en hälsning med västkusttema till Slottskyrkan i Stockholm, där det hålls kungligt bröllop: En specialkomponerad bröllopsmeny signerad Två Dagars matskribent Maria Zihammou. Recept som förstås passar till vilken extra fin sommarfest som helst.

Personligt, unikt, trädgårdsvigsel eller traditionellt i kyrkan och stor fest?

Bröllop är verkligen en särskild anledning att fira och skapa en dag att minnas. Maten är en viktig del. God planering och en personlig meny är knepet för att lyckas. Älskar ni lamm? Använd då det för att sätta er prägel på bröllopsmaten. Bra råvaror är grunden för ett lyckat resultat. Färska grönsaker får maten att smaka gott. Just nu och några månader framåt kan man verkligen frossa i allt möjligt.

Jag tycker också att det skall finnas olika smakdimensioner och konsistenser i en lyckad rätt, olika nyanser. Något krispigt, mjukt, smörigt, syrligt och krämigt. Kan man få in det i en rätt så blir det en oförglömlig, aptitretande läckerhet.

Som ni säkert har märkt är jag väldigt förtjust i grönsaker. Jag låter gärna säsongens godaste gröna stoltsera och kombinerar med fisk, skaldjur, kött eller fågel som också är färskt och bra. Eller så förgyller jag grönsakerna med god ost.

Smulad fårost till grillade eller rostade grönsaker är en perfekt kombination. Nu är den gröna sparrisen en favorit att bryna lite lätt med smör. Det tar fram en dold nötaktighet som går fint med sötman från havskräftor och knapriga palsternackschips. Garnera med löjrom och klickar av crème fraiche och du har en förrätt som är god nog att njuta av mer än en gång. Mat för kungar.

Men det är inte alla som väljer lyxig meny och stor tillställning till bröllopet. Bröllopsmenyer kan faktiskt se ut lite hur som helst, beroende på var och hur man gifter sig. Om festen är vid havet eller i en trädgård är en enklare buffé ett både roligt och avslappnat sätt att äta bröllopsmiddag på.

Skaldjur med olika tillbehör är en favorit hemma hos mig. Helst havskräftor och musslor. Goda ostar med marmelad, pickles och olika sorters bröd, både hårt och mjukt. Småplock med grönsaker, kall­skuret, tapenade och några goda kalla såser. Bra drycker till och du har med minimal ansträngning i köket skapat en meny som jag tycker är ett bra alternativ. Men först ett glas bubbel, några solmogna jordgubbar och så kan bröllopsfesten börja.

Varsågod Madeleine, här kommer min hyllning till din bröllopsdag. Här finns pinfärska havskräftor och fisk. Mört ekologiskt lammkött och nyskördad rabarber. Hoppas att det skall smaka.

Fakta: Tips för bröllops­middagen

Gör inte för mycket själv. Ta in hjälp, släkt, vänner eller hyr in personal. Det är inte kul att själv stå med för mycket fix på sin bröllopsdag och det blir ofta mer jobb än man tror.

Om man har valt ett försommarbröllop är det trevligt om det märks i menyn. Råvaror i säsong smakar alltid bäst. Glöm inte att provsmaka drycken innan för att försäkra dig om att den passar till maten.

Använd platsen där festen skall hållas som inspiration. Om festen hålls i trädgården på sommaren välj en meny som är enkelt att förebereda. Gärna buffé med tema som ni gillar.

PS Läser du detta i mobilen? I din GP-app för Iphone eller Android hittar du recepten under Relaterade artiklar. För andra mobiler hänvisar vi till www.gp.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.