Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kryddigt gott med trendiga korvar

Korven har blivit en het kändis, som ingen längre känner sig skamsen för att älska. Korvstoppning och surdegsbakning är smakstinna trender som får oss att bli ”retro-bönder” – för en dag.

Korv är den ständigt upphottade trenden med två ändar. Foodies står bokstavligen på kö för att köpa korvhorn och fjälster. Men kön till korvvagnen är lika lång. Det märker jag en solig vårdag när jag susar fram på min cykel genom Slottsskogen och möts av en lång kö korvsugna vårflanörer utanför Azaleadalens kombinerade kafé och korvmoj. Svänger av nerför sälbacken och – en vagn till med heta korvar. Förbi Plikta och i backen intill Naturhistoriska – ännu en korvvagn.

Är det konstigt? Nä, både finkorv och fulkorv börjar dyka upp allt oftare. Korv har blivit trendigt. Korvgubben med plåtlådan är sedan länge borta. Men ”varmkorv boogie” har aldrig känts mer trallvänlig.

Hela korvstoppningstrenden tog fart ungefär samtidigt med surdegsbrödet började jäsa på allvar i det svenska folkhemmet. Stoppa korv är ju egentligen inget nytt. Men att välja korv efter innehåll har inte varit fokus på särskilt länge i Sverige. Det är tryggt att veta vad man stoppar i sig och när man själv stoppar sin korv, ja då kan man påverka slutresultatet. Att göra egen korvsmet är egentligen inget konstigare än att blanda till färs och steka köttbullar. Samma princip där malt kött får smak av kryddor, men där smeten i stället hamnar i ett fjälster som gör den till korv.

Men när ambitionsnivån i stället håller sig till själva ätandet tycker jag att det är kul att botanisera i korvutbudet. Om man är sugen på korv med högt köttinnehåll finns det både tjocka och smala varianter på temat. Tyska bleka fläskkorvar som Thüringer Bratwurst med rått innehåll. Den korven kräver lite längre tid i pannan för att gå klart. Nordafrikansk merguez på lammkött med spiskummin och paprika som smaksättning sätter korvätandet i ytterligare en helt annan riktning. Med eget mos, egen ketchup och hembakat korvbröd, då höjer du statusen på korvmålet ännu mer. Det är bara att upptäcka. Korv eller kôrv – e la gôtt.

”Mitt bästa korvminne kommer från mina barndomssomrar ute på Svegön. Där mitt ute på Vänern kokades det Bullens pilsnerkorv. I dag äter jag i stället helst någon grovmalen färskkorv med stark senap.”

ÄKTA GATUMAT

Korvgubben som Owe Thörnqvist sjunger om i ”Varm korv boogie” var en gång ett vanligt inslag i den svenska gatubilden. Varmkorv lanserades som snabbmat på gator och torg och ketchup fick endast säljas om man hade särskilt tillstånd. Senap var i stället korvens ständiga följeslagare. Mer korvhistoria kan man läsa om i boken

”Nu äter vi” av Jenny Damberg på Ica Bokförlag.

Ännu mer korvhistoria hittar man också på Korvfestivalens hemsida.

korvfestivalen.se/besokare/aktuellt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.