Kokt koljafilé med veloutésås och räkor

Nästan all fisk som vi äter hemma går via stekpannan till matbordet. Att koka den anses vara för svårt. Här kommer receptet som bevisar motsatsen.

ANNONS
|

För 4 personer, 30 minuter

700 g koljafilé

1 tärning fiskbuljong

1 liten gul lök

1/2 tsk hel vitpeppar

1 tsk salt

6-7 dl vatten

Till såsen:

ANNONS

3 dl vätska från koket

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk vitvinsvinäger

1 knivspets cayennepeppar

Att äta till:

kokt potatis

200 g räkor med skal

1 citron

ärtor

4 skivor vitt bröd + smör

Gör så här:

ANNONS

1. Koka upp vatten med fiskbuljong. Dela löken och lägg den i vätskan tillsammans med en halv tesked grovt stött vitpeppar och salt. Koka upp och sjud några minuter.

2. Dela fisken i portionsbitar och lägg i en annan kastrull. Sila den kokta vätskan över fisken och låt den sjuda i 3-4 minuter under lock. Skölj ur den första kastrullen och sila av hälften av vätskan från fiskkastrullen till denna. Koka upp med grädde och vinäger. Red lätt med majsstärkelse upplöst i vatten och sjud 4-5 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.

3. Dela brödet på snedden i trekanter och stek lätt i smör.

4. Servera fisken med veloutésåsen, räkor, stekta brödsnittar, ärtor, citronklyftor och kokt potatis.

ANNONS