Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Knökfullt på Göteborgs nya matmarknad

Arrangörerna väntade sig mellan 500 och 600 gäster. Det visade sig vara en stor felberäkning, 3 000 hungriga gäster dök upp när Lindholmen Street Food Market öppnade upp portarna på lördagen. Inför nästa helg lovar man att tänka om så folk slipper köa.

Den första förnimmelsen om vad som komma skulle fick man redan på bussen som var fullpackad. Det är något ovanligt för helgtrafiken som går ut till västra Hisingen. Kön ringlade sig ett helt kvarter ner när GP kom fram till den gamla industrilokalen som nu förvandlats till Göteborgs första Street Food Market.

LÄS OCKSÅ: Food trucks - världens käk i en bil nära dig

Marknaden huserar i Götaverkets gamla varvsmagasin där växter piggar upp det svarta stålet som slingrar sig upp till etagevåningen. Färgglada foodtrucks och bilar, en gammal hederlig bambadisk och barer skapar precis den kombinationen av intryck som man tänker sig att det ska vara.

– Allt smakade jättebra. Vi kommer inte ut så ofta eftersom vi har barn så vi är jättenöjda, säger Rodrigo Arcos.

– Det är långt ifrån fiskpinnarna, fyller frun Maritha Arcos i.

 

Barnfamiljer och hipsters

Tillsammans med sina två barn har de smakat på Arancini, sicilianska friterade risbollar, gnocchi med pesto, en hederlig currygryta från Indien och Sydamerikansk churrasco, grillat kött. De har varit i saluhallar på olika ställen men inte på en Street Food Market förut. 

 

– Jag hade nog önskat att den låg på ett lite bättre läge, men samtidigt kanske det är bra att den är här så folk tar sig till Lindholmen. Jag jobbar här så jag brukar äta lunch i krokarna men annars hänger man inte här, säger Maritha eftertänksamt.

Rodrigo tillägger:

– Det är bra att vi kan komma hit med vår dubbelvagn. Det känns inte konstigt att vara här som barnfamilj, utan som en naturlig del.

På övre etage finns dessutom ett par pingisbord för de små. Tre generationer av familjen Wahlgren sitter alldeles intill, de allra minsta har lämnat matbordet för att spela av sig maten.

– Maten var god och det är ett jättebra ställe. Det är så mysigt för det är vagnar och lite bilar och... ganska coolt, säger Liv Wahlgren innan hon fortsätter spela pingis med brorsan Troy.

 

"Det här sticker ut"

Wenhui Bi står mitt i virrvarret av folk och äter chiliräkor. Hon flyttade till Göteborg för ett halvår sedan för att plugga arkitektur på Chalmers.

– Det är ett häftigt ställe och bra tillskott till utbudet i staden, menar Wenhui Bi.

LÄS OCKSÅ: Matglad i London

Kursaren Yupeng Lian har varit på motsvarigheten i Köpenhamn. Han menar att Lindholmen inte riktigt är på samma nivå.

– Den här lokalen är betydligt mindre och därför är det mindre mångfald vad gäller maten. Utöver chiliräkorna har vi testat miniburgare, steaksandwich och en sån där risboll. Den var godast!

LÄS OCKSÅ: Delikat genväg i huvudstaden

Trots att han hade önskat ett bättre utbud är även han glad över att Göteborg nu fått sin första Street Food Market.

– Det är härlig stämning. Vi gillar att studera stadsutveckling här i stan och det här sticker ut.

 

Roterande utbud

Risbollarna verkade vara dagens succé så GP bestämmer sig för att testa men det visade sig att de var så populära att de var slut. De var signerade av Enoteca Maglia som hyrt in sig, premiärdagen till ära.

– Det känns otroligt bra. Vi hade aldrig trott att det skulle komma så mycket folk. Vi har kört ut 270 portioner mat på en och en halv timme, säger restaurangens ägare Robert Maglia.

Lindholmen Street Food Markets koncept går ut på att ha öppet på lördagar. Utbudet kommer variera från helg till helg. Det blir en blandning av kockar från olika restauranger i Göteborg som får dela utrymme med lokala bryggerier och foodtrucks inomhus.

– Det ligger i linje med vad vi själva står för. Mat behöver inte vara fisförnäm. Det finns präktig mat och riktig mat och det här är mat på riktigt, resonerar Robert Maglia.

Han understryker att läget i sig tillför något:

– Vår restaurang ligger i Majorna och det är där många går ut. Sen är det mycket fokus på avenyn, men varmkorv och avenyn är inte spännande. Det är kul att det funkar att vara ute i orten. Folk måste komma ut och prova!

 

Varierande kvalité på maten

I brist på risbollar inhandlar GP en hawaiiansk Poké Bowl och indisk Bombay Bowl från Rollin' Bistros. Bägge såg roligare ut än vad de smakade. Den indiska grytan smakar som den ska men inget utöver okej. Salladen från Hawaii smakar däremot ingenting, lite som en färdigsallad från Ica.

LÄS OCKSÅ: Food trucks-maten får inte godkänt

Desto bitigare var den köttiga baconmackan som neroB kallar Bao. Den är riktigt kryddig och brödet är lättsmält. Däremot är det en kladdig historia så ingenting för en första dejt. Däremot lämnade cole slaw:en mycket att önska såsom till exempel morot och majonäs. Det är tveksamt om den ens hade kunnat kallas cole slaw i USA.

Vinnaren i sammanhanget blev pizzan Lindholmen från Kooperativet. Smaklökarna hyllar kombinationen av ädelost, getost, päron och valnötter som toppas med lite honung. Det blev en perfekt avslutning med lagom mycket sötma. 

 

Arrangörerna lovar bättring

En av initiativtagarna till marknaden är Annakarin Wollhag som till vardags jobbar på Kooperativet där Lindholmen Street Food Market huserar. GP får hugga några rappa citat medan hon fortsätter sälja kuponger till otåliga kunder som köar.

 

– Det är helt fantastiskt vilket tryck det är. Vi hade aldrig kunnat vänta oss det här. Vi är så glada men vi har grejer vi måste fila på, säger hon medan hon river av ett gäng kuponger.

Vad ser du redan nu att ni måste förbättra?

– Köerna! Vi trodde det skulle komma mellan 500 och 600 gäster idag men nu går vi upp mot 3 000. Vi var lite osäkra på om det här skulle gå hem men nu är vi helt övertygade om att det är en succé.

Innan premiären var planen att ha öppet på lördagar mellan klockan 12 och 18. Det kändes redan på förhand lite för snålt, speciellt med tanke på helgarbetare som går från jobbet lagom till stängning.

– Vi kanske kommer ha öppet lite längre i framtiden men vi får ta en utvärdering och titta, avslutar Annakarin Wollhag.

GP kom fram vid klockan 14. Då spelade DJ Wolff ganska skön svängig musik, men vid 15:30 är det mer åt festhållet. Lindholmen Street Food Market har tveklöst potential att bli ett riktigt bra helghäng för även om maten inte är spektakulär så är det en riktigt god stämning och härlig lokal att bara vara i.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.