Klena smaker och fullpoängare på Folk

Mycket badade i olja men Agnes Arpi hittade ändå en favorit.

ANNONS
|

När jag besökte Folk första gången såg menyn annorlunda ut än vad den gör denna tidiga februarikväll. Då var stället ganska nyöppnat, ganska nyhajpat och man kunde välja olika menysammansättningar beroende på hur hungrig man var. Mitt middagssällskap och jag valde menyn som hette "Hungrig”, om jag minns rätt. Vi gick därifrån hungriga, raka vägen till korvmojen på Järntorget.

En av sakerna som inte gick hem var påfundet ”tomatostron”, det vill säga spenatblad med lite innanmäte av tomat plus krydda. Kejsaren hade bara kalsingar på sig. Fast naturvinerna, som då ännu inte var i ropet, var spännande. Nu är det dags för ett återbesök på den populära vegetariska restaurangen i Folkteaterns foajé.

ANNONS

I dag är det som sagt annorlunda. Jag och en god vän slår oss ner och begrundar den vegetariska menyn med ett antal rätter av mellanstorlek. Det är stillsamt i lokalen och låg ljudvolym än så länge. Senare strömmar fler till och det blir fullsatt. Vi väljer tre rätter var, som vi inte delar på fast menyn uppmanar oss till just detta. Men först det alkoholfria vita vinet, för oss båda två, vilket smakar gott och riktigt i stället för saft. In på bordet kommer också färskt, ljust bröd med smetana och olivolja. Mumsigt, och vi behöver inte vänta länge förrän vår mat landar på bordet.

Picklad ostronskivling med persilja och vitlök är vad det låter som, svamp med kryddor. Sällskapet beklagar sig över klen kryddning på carpaccion på rotselleri, med getyoghurt och alg-rom. Inga sensationer således, men trevligt ändå.

Buffelmozzarellan med tryffelvinägrett är förvisso riktigt krämig och god, men liksom mycket annat på Folks meny badar den i olja, vilket lämnar en trist smak efter sig när det blir för mycket. Här hade man velat se någon sorts smakbrytning i allt det krämiga, oljiga och lena. Något så enkelt som salt, till och med.

Bäst är helt klart den smörbakade blomkålen med karljohan-majonnäs och schalottenlök. En strålande komponerad rätt, som jag hoppas får stanna på menyn länge.

ANNONS

Jag är ingen efterrättsperson, utan tycker att förrätterna är det som säger mest om en restaurang och också är roligast att äta – när nu sådana finns, det är ju lite lurigt när så många kör mellanrätter, bistrostuk och ”smått och gott” nuförtiden. Men, och detta är ett stort men, Folk serverar bannemej den bästa dessert jag ätit på år och dagar. Ja, den är så bra att jag faktiskt äter den två gånger inom loppet av bara några dagar. Brynt smörglass, inkokta päron, karamelliserade hasselnötter och granatäpplekärnor är en genial kombination av smaker, konsistenser och ingredienser. Full pott från efterrättsskeptikern. Full pott även från hennes sällskap. Ett lyckat avslut på en lagom kväll.

Mat: Vegetariskt.

Dryck: Naturviner, ekologiskt.

Tillgänglighet: Inga trappsteg. Tidiga kvällar gott om utrymme vid borden. Anpassad toalett i markplan.

Mellanrätter: 70-115 kr

Efterrätter: 35-125 kr

Öl: TT på fat 52 kr

Vin: Ekovin på glas 69 kr

folkgbg.se

Telefon: 031-133 533

Öppet: tis 17-23, ons–tor 17-01, fre–lör 17-03

Plus

Bra vegetarisk mat i kulturmiljö, med kul utbud av drycker både med och utan alkohol.

Minus

Det hade varit trevligt att få vatten på bordet utan att be om det. Liksom påfyllning.

ANNONS
ANNONS