Klassiskt knäckebröd knäckt

ANNONS
|

–Det är en kombination av dålig lönsamhet och ökad konkurrens med annat hårt bröd som ligger bakom nedläggningsbeslutet, säger Vikabröds vd Peter Joon.

–Vi säljer väldigt mycket kring storhelger som midsommar och jul men däremellan går det betydligt sämre.

Eftersom brödet handgräddas enligt gamla traditioner blir det enligt Joon betydligt dyrare än konkurrerande industritillverkade knäckebröd, 65–70 kronor mot 45–50 kronor per paket.

Företaget har gått med 9,5 miljoner i förlust sedan Leksandsbröd tog över 2005, trots stora insatser för att dra ned på kostnaderna. Prognosen för framtiden visar på fortsatta röda siffror och nu förlorar 31 anställda jobbet.

–Knäckebrödsmarknaden är tuff i Sverige. Det har ju kommit små uppstickare som gör en annan typ av tunnare, krispigare och kexliknande knäckebröd som man äter mer som tilltugg, säger Catarina Bennetoft, expert hos branschorganet Brödinstitutet.

ANNONS

Knäckebröd är enligt Bennetoft egentligen en mellansvensk tradition.

–I Skåne förekommer det knappast alls och i norra Sverige föredrar många tunnbröd före de grova fullkornsknäckebröden, säger hon.

Fakta: Knäckebröd

Knäckebröd eller spisbröd bakas på fullkornsmjöl av råg, jäst, salt och vatten. Brödet kavlas och naggas och förekommer vanligen som hela kakor och i smörgåsformat.

Det finns två olika typer av knäckebröd, dels det varmbakade som skall jäsa två gånger och som är den absolut vanligaste varianten i Sverige, dels det kallbakade utan jäst som är mycket sprödare i konsistensen.

Knäckebrödet skulle förr tåla minst ett halvårs lagring. Det bakades i runda kakor med hål. Det gjorde att kakorna kunde träs upp på en stång och hängas högt uppe i stugan, utom räckhåll för människor och husdjur.

Namnet knäckebröd kommer från kruseknäcke, det redskap man använde för att kavla ut brödet.

Källa: Brödinstitutet (TT)

ANNONS