Hej!
Jag läser gärna dina inlägg om mat och recept varje vecka. Torsdagen de 29 augusti redde du ut begreppen vegetarian och vegan. Jag är ingetdera, men har en köttallergi (Alfa Gal) samt är histaminintolerat. Bland annat tål jag inte äggvita. I din artikel står det att bland annat ägg är lätt att ersätta – med vad? Jag har letat men inte hittat något som inte innehåller soja – som jag inte heller tål.
Skulle verkligen uppskatta ett bra tips.
Med vänliga hälsningar
Ulla Albrecht
Hej Ulla!
Tack för din fråga och vad besvärligt med så pass starka allergier. Misstänker att du måste vara väldigt uppmärksam då du är ute och äter eller äter halv- och helfabrikat. Du säger inte vad du vill göra när du ersätter ägg så jag chansar på att det är bakverk och mjuka kakor du efterlyser men skickar även med ett majonnäsrecept. Man kan ersätta ägg på naturligt sätt med exempelvis blötlagda chiafrön, kokad potatis, kikärtsspad, agar agar med mer. Sedan kan man även köpa hem pulvret No Egg (ingen soja) och få massa bra tips på förpackningen för fler användningsområden.
Maränger och majonnäs går ganska lätt att göra genom att vispa upp kokvatten från kikärtor. Köp hem kikärtor på burk, tag tillvara på kikärtsspadet och vispa samman till maräng eller majonnäs, se recept nedan.
Här kommer även ett recept på tigersockerkaka med kokt potatis som bindemedel, tycker att man får en fin och knaprig yta och den håller ihop alldeles ypperligt.
Hoppas det smakar.
Tigersockerkaka utan ägg
• 1 medelstor kokt, mjölig potatis
• 1-2 msk avkok av vattnet
• 1,5 dl socker
• 3 dl vetemjöl
• 100 g äkta smör
• 2 tsk bakpulver
• 2 tsk vaniljsocker
• 0,5 dl kakao
Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman socker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Smält smöret. Mosa potatisen med vattnet så att det blir slätt. Blanda samman, mjölblandning, smör och potatis.
Smörj en sockerkaksform och fodra med ströbröd, häll i hälften av smeten.
Rör i kakao i smeten som är kvar i bunken och klicka sedan i det i den vita smeten.
Grädda i mitten på ugnen i ca 25 minuter, sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Låt svalna innan du skär upp.
Och här kommer receptet på maränger.
Maränger utan ägg
• Spad från en 400 gram burk kikärter
• 1,5 dl socker
• 1/2 tsk vaniljpulver
• 1 tsk citronsaft
Gör gärna så här:
Häll ned spadet från kikärtorna ner i en bunke, behåll kikärterna till något annat trevligt recept, går att frysa.
Använd elvisp och vispa på högsta hastighet tills det bildas ett kompakt skum. Lägg i citronsaft fortsätt och vispa och sedan resten av ingredienserna, lite i taget. När smeten är marängig och hård är den färdig.
Fyll en spritspåse med marängsmet och spritsa ut maränger på ett non-stick bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 125 grader i cirka 75-90 minuter. Låt svalna och njut.
Och sist kommer här recept på äggfri majonnäs.
Vegansk majonnäs
• 3 msk kikärtsspad
• 2 krm vitvinsvinäger
• 1,5 tsk dijonsenap
• 1,5-2 dl matolja
• 0,5 tsk salt
• några drag med svartpeppar kvarnen
Gör gärna så här:
Blanda senap, kikärtsspad och vitvinsvinäger i en rundbottnad bunke.
Vispa med elvisp och häll i oljan långsamt, först droppvis. Efter några minuter binder det samman till majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se