Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Kallt och varmt med spenat

Den är nyttig, god och mångsidig. Med den hälsosamma gröna växten kan man göra många smarriga rätter. Perfekt när man längtar efter vårens grönska.

Vårvintern vägrar att riktigt släppa taget om detta förfrusna rike. Även om snödroppar, krokus och vintergäck uppnosigt trotsar termometern på sina håll så lär det dröja ett bra tag innan grönsaksdiskarna fylls med färska primörer och närodlade härligheter.

Då är spenat en ypperlig lösning. Sprängfylld med vitaminer, järn och näring är den en prima åretruntgrönsak som funkar i väldigt många sammanhang. Släng några nävar i en soppa, kör ned den i pastan, baka en paj, rör ihop en risotto, blanda en sallad, grädda en omelett eller mixa en smoothie. Spenat ger smak, färg och struktur. Stark som Karl-Alfred blir du också. Hoppas kan man ju i varje fall alltid …

Hur som helst är det en god idé att ha för vana att förvara en påse babyspenat i kylen eller ett paket bladspenat i frysen. De kommer alltid väl till pass, och listan på nyttigheter man får i sig på köpet är lång som ett skandinaviskt ösregn.

Smaksätt gärna spenatbladen med färskriven muskot och mjukstekt vitlök, så kommer de gröna små godingarna verkligen till sin rätt. Ost och spenat är en annan klockren kombo. Ädelost, parmesan, prästost eller getost – allt som har med ost att göra gifter sig väldigt väl med den där fylliga och snudd på lite jordiga smaken.

Viktigt att tänka på är dock att riktigt små barn inte bör äta spenat. Det innehåller nämligen nitrat som kan omvandlas till nitrit, vilket barn är känsliga mot. Av samma anledning ska man också vara noga med att ställa in spenatrester så fort som möjligt i kylen. Låt dem med andra ord inte stå framme i rumstemperatur.

Annars är det bara att låta fantasin spela fritt och skapa dina egna favoritrecept med spenat i alla tänkbara former. Eller också lånar du ett av mina recept och bjuder dig själv på en måltid i grönskans tecken.

Ut i spenaten, bara! Åtminstone på tallriken.

Spenatsmoothie med banan och vanilj

Till 1–2 portioner, 5 minuter

Mycket nyttigare än så här blir det inte. Perfekt start på dagen eller ett uppiggande mellanmål. Smakar gott gör det också. En favorit i repris.

• 2 1/2 dl spenatblad, cirka 70 g

• 1 dl vaniljyoghurt

• 1 tsk akaciahonung

• 1 banan, gärna frusen

• 2 msk pressad limesaft

• 1 dl mandelmjölk

• 1 msk jordnötssmör

Mät upp alla ingredienser och blanda. Kör alltsammans i mixer eller blender och smaka av om du vill ha mera limesaft eller honung.

Använder du frusen banan blir det nästan som en milkshake. Hittar du inte mandelmjölk går det bra med vanlig mjölk.

Spenatsallad med bacon, tranbär och getost

Till 4 portioner, 15 minuter

Läcker och lättlagad sallad som passar så här års när det är ont om fina späda grönsaker.

• 2 påsar färsk babyspenat

• 1 liten rödlök, helst färsk

• 1 citron eller lime

• 140 g bacon

• massor av nymalen svartpeppar

• 150 g mjuk getost

• 1 kruka basilika

• 1 dl torkade tranbär

• kallpressad rapsolja

• balsamvinäger av god kvalité

Att äta till:

• kikärtor

• rostade pumpakärnor

Skölj spenaten om det behövs och torka väl.

Skiva rödlöken tunt. Pressa över citron eller lime och låt stå och dra medan du gör resten, så får den en mildare smak.

Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper.

Mal rejält med peppar på ett litet fat. Klicka loss bitar av getosten (till exempel med en tesked) och rulla dem i pepparn.

Blanda spenat och basilikablad på ett stort fat eller i salladsskål. Strö över tranbär och rödlök. Fördela ost och bacon över. Ringla över med en riktigt god rapsolja och lite balsamvinäger.

För en lite matigare sallad kan du blanda ned en burk avrunna kikärtor och/eller en näve rostade pumpakärnor.

Pastagratäng med spenat och kronärtskockor

Till 4 portioner, 30 minuter

Comfort food när den är som bäst. Krämig, smakrik och lättlagat.

• cirka 300 g spenat

• 1 burk kronärtskocksbottnar, à cirka 400 g

• 1 burk kronärtskockshjärtan, à cirka 400 g

• cirka 250 g gnocchi (ej den färska potatisvarianten)

• olivolja

• 2 vitlöksklyftor, hackade

• 1 nypa chiliflakes

• 3 dl grädde

• 2 dl riven parmesan

• 1/2–1 tsk paprikapulver, gärna rökt

• färskriven muskot

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 1 mozzarella

Skölj spenaten om det behövs, tinad spenat kramas ur ordentligt och hackas. Låt kronärtskockorna rinna av och skär sedan i mindre bitar.

Koka pastan tills den är nästan färdig, ungefär 2–3 minuter kortare tid än det står på paketet, och låt rinna av i durkslag. Ringla över lite olja så den inte klibbar ihop.

Hetta upp olivolja på medelvärme i en rymlig stekpanna och mjukstek försiktigt vitlöken tillsammans med chiliflakes. Lägg ned lite spenat i taget och låt den precis bara mjukna och bli varm. Tillsätt kronärtskockorna.

Häll sedan på grädde och låt det sjuda i någon minut. Tillsätt parmesan, paprikapulver och färskriven muskot. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligare någon minut. Ta bort från plattan, häll ned den kokta pastan och blanda runt.

Häll upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Riv mozzarellan i bitar över och gratinera i 200 grader tills det börjar bubbla och ytan fått fin färg, cirka 20–25 minuter.

Låt svalna lite innan du serverar gratängen, den blir ruggigt varm.

Att dricka till

Pietra Di Pinot Grigio (2709), 89 kronor.

Alkoholfritt: Santa Monica Organic White (1977), 49 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.