Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kalasa på salta och söta våfflor

Våffeldagen är till för att firas. Med sylt och grädde eller salta saker. Hitta din egen bebådelsefavorit.

Få saker känns väl så husliga som att grädda våfflor. Harmoni, familjeliv, hemmakärlek och barndomsminnen kommer liksom på köpet när doften av nygräddat sprider sig i köket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Man får väl tacka jungfru Maria för att hon gav oss en dag att fira med våffelkalas. På just denna Marie bebådelsedag, den 25 mars, nio månader före juldagen, fick hon reda på av ängeln Gabriel att hon väntade barn – under de mest mystiska av omständigheter. Vårfrudagen, som den också kallas, lär sedan på grund av slarvigt uttal gradvis ha förändrats till Våffeldagen.

I gamla tider var det dessutom dagen då det stora vårbruket drog igång och markerade övergången mellan vinter och vår. Enligt sed skulle samma mängd snö som låg på taken den här dagen ligga på marken på Valborg.

Själva våfflan i sig har anor ända sedan medeltiden, men då användes ytterst sällan vitt mjöl och namnet syftade snarare på själva formen. Vår tids våffelvariant uppstod först på mitten av 1800-talet (precis som med semlan). Ingredienserna ansågs som ren lyx i det gamla bondesamhället, men efter vintern hade man ofta större tillgång på både ägg och mjölk och kunde unna sig att grädda våfflor.

När man gräddar våfflor är det viktigt att järnet är smort, helst med smör för smakens skull, annars riskerar allt att fastna (om du inte har ett bra teflonjärn). Gör du frasvåfflor utan ägg blir de extra krispiga om du använder kolsyrat vatten i stället för vanligt vatten. Öppna inte för tidigt, när det slutar ånga kraftigt om våffeljärnet brukar de vara klara. Låt dem sedan gärna vila på galler i stället för på en tallrik så mjuknar de inte så fort medan du gräddar resten. Undvik helst att trava dem, visserligen ser det fint ut, men det gör också att de blir ”soggiga” fortare.

Sedan är det fritt fram att toppa de härliga hjärtformade godsakerna med dina egna favorittillbehör. Jag serverar gärna ”salta” våfflor först och söta till dessert – så slipper man välja.

Sellerivåfflor är som gjorda för rom-, gräddfil- och lök-topping.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sellerivåfflor med rom, gräddfil och gräslök

Till 4 portioner, 90 minuter

Rotsellerins milda smak gör sig fabulöst väl i våffelform. Toppa med rom och klassiska tillbehör för en enkel måltid eller förrätt.

• cirka 400 g rotselleri

• 2 vitlöksklyftor

• 1 dl grädde

• 4 1/2 dl mjölk

• 1/2 dl öl

• 2 ägg + 1 gula

• 1 1/2 dl vetemjöl

• salt

• nymald svartpeppar

• 1/2 tsk rökt paprikapulver

• riven muskot

• smör till gräddning

Till servering:

• 2 dl gräddfil

• 80 g valfri fiskrom

• 1 rödlök, finhackad

• 1 dl gräslök, finskuren

Skala selleri och vitlöksklyftor. Skär sellerin i mindre bitar och låt koka sakta tillsammans med hela vitlöksklyftor i grädde och mjölk tills bitarna mjuknat. Låt rinna av, men spara gräddmjölken. Kör sellerin till mos med mixer eller mosa med gaffel.

Blanda moset med 1 1/2 decilter av gräddmjölken, öl, ägg och gulan, samt mjöl. Tillsätt kryddor och smaka av. Låt smeten stå och svälla i 1 timme.

Hetta upp ett våffeljärn och smörj med lite smör. Grädda våfflorna gyllenbruna. Upprepa tills smeten är slut.

Servera med gräddfil, rom, rödlök och gräslök.

Frasvåfflor modell extra allt. Här smaksatta med knaperstekt bacon, ost och chili och serverade med pocherat ägg, avokado och koriander.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Frasvåfflor med bacon, cheddar och chili

Till 2–3 portioner, 90 minuter

De här är så goda att man smäller av. Som lyxchips med extra allt. Ät som de är eller servera med ägg och avokado som läcker brunch.

• 2 dl (120 g) vetemjöl

• cirka 1 1/2 dl vatten

• 1/2 krm salt

• 140 g bacon, strimlat

• 1–2 jalapeño

• cirka 25 g smör till gräddningen

• 2 dl vispgrädde

• 2 dl riven cheddar eller västerbottensost

Att äta till:

• pocherade ägg

• skivad avokado

• färsk koriander

Vispa ihop mjöl, vatten och salt till en ganska tjock smet. Ta lite mera vatten om det känns för svårt att blanda. Låt stå och svälla i rumstemperatur i 1 timme.

Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Kärna ur chilin, om du inte vill att det ska bli för starkt och hacka resten.

Vispa grädden och vänd försiktigt ned i smeten tillsammans med bacon (spara eventuellt lite att strö över), ost och jalapeño.

Hetta upp våffeljärnet och smörj med en klick smör. Häll i lite smet, stäng locket och grädda tills våfflorna fått fin färg. Upprepa tills smeten är slut.

Servera med exempelvis pocherade ägg, avokado och färsk koriander.

Servera chokladvåfflor som en sandwich med hallon, vaniljglass och chokladsås.. Bild: Janerik Henriksson/TT

Chokladvåfflor med glass och hallon

Till 4 portioner, 45 minuter

När du längtar efter söta våfflor och choklad på samma gång. En riktig vinnardessert som definitivt lär imponera på gästerna.

• 4 dl vetemjöl

• 2 tsk bakpulver

• 1/2 tsk salt

• 1 tsk vaniljsocker

• 1/2 dl socker

• 1/2 dl kakao

• 150 g mörk choklad, hackad

• 50 g smör

• 3 ägg

• 3 dl mjölk

• florsocker

Till servering:

• vaniljglass

• hallon

• chokladsås

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält chokladen försiktigt i vattenbad eller i omgångar i mikron. Smält smöret.

Vispa ägg, mjölk, smör och choklad till en jämn konsistens och blanda sedan med de torra ingredienserna.

Grädda våfflorna tills sme­ten är slut. Pudra dem med lite florsocker. Dela i hjärtan. Lägg en skopa glass på hälften. Toppa med hallon och chokladsås. Lägg på resten av bitarna och kläm ihop lite lätt. Pudra över lite extra florsocker och garnera med lite extra hallon och chokladsås.

Att dricka till

Clockwork Tangerine (11463), 14:90 kronor.

Alkoholfritt: Beskows VY Äpple & Humle (1965), 49 kronor.

Chokladvåfflor: kaffe

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.