Kaffe Karlsson-kaka med chokladglasyr

ANNONS
|

Här gör vi den i formen av en maffig chokladkaka med vansinnigt god glasyr. Ställ in kakan i kylen i ca 30 minuter innan du häller på glasyren. Den kalla kakan kommer då få glasyren att stelna vackert när du försiktigt låter den rinna över kanten.

Ca 8 portioner

ca 1 timma och 15 minuter

2 ägg

1 ½ dl strösocker

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 dl standardmjölk

100 g hackad mörk choklad

150 g smör

½ dl Baileys

½ dl cointreau

rivet skal från 1 apelsin

Glasyr:

ANNONS

2 dl vispgrädde

200 g mörk choklad

2 msk starkt kaffe

2 msk Baileys

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stor sockerkaksform (1 liter). Häll mjölk, smör och likörer i en kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills smöret smält och ta sedan allt åt sidan. Tillsätt den finhackade chokladen och rör om tills den smält helt.

Vispa ägg och socker kraftigt till en porös smet. Häll ner chokladblandningen i en tunn stråle under omrörning. Blanda bakpulver, mjöl, kakao, rivet apelsinskal och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Arbeta ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan släpper i kanterna. Kakan får däremot gärna vara lite kletig i mitten. Vänd formen upp och ner på ett fat klätt med bakplåtspapper och lossa försiktigt formen när kakan börjar svalna något.

Koka upp grädde, Baileys och kaffe. Ta kastrullen från värmen och rör ner finhackad choklad tills den smält helt. Låt svalna en liten stund och häll sedan glasyren över kakan.

ANNONS