Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Körsbärskaka

Saftig och smakrik kaka där smöret först rörts med sockret. Det ger en lite tyngre kaka som blir mer hållbar och väldigt god. Krusbär passar också bra att använda i stället för körsbär.

8-10 bitar

200 g smör, rumsvarmt

2 dl socker

3 ägg, lätt uppvispade

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 citron, helst ekologisk

1 vaniljstång

400–500 g körsbär

Till formen

smör och ströbröd

Rör smör och socker vitt och pösigt. Det gör man enklast om smöret legat framme en stund i rumstemperatur och blivit mjukt. Tillsätt de lätt uppvispade äggen och rör ner till en slät blandning. Fortsätt med att tillsätta mjölet med bakpulvret, lite i taget.

Tvätta citronen och riv ner skalet i smeten. Dela vaniljstången på mitten och tillsätt fröna. Kärna ur körsbären. Smörj och ströbröda i en form med löstagbar kant ungefär 22 cm i diameter eller använd en liten långpanna med kant. Fördela ut kaksmeten i formen och lägg ut körsbären. Grädda i 175° ca 45 min, tills kakan känns torr. Skär ut bitar och pudra över florsocker. Servera med lättvispad grädde.