Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Jalapeño – chilins smakfulla medelmåtta

Jalapeño är chilins svar på mellanmjölk. Inte för mesig, inte för stark. Precis lagom med andra ord.

Få saker har gjort mig så lycklig som att det numera går att köpa färsk jalapeño i helt vanliga matbutiker. För inte så värst länge sedan fick man vara tacksam om man kunde hitta inlagda i tacohyllan. Inget ont om dem, de duger gott och väl, men de saknar den där härligt gräsiga krispigheten som kittlar dödsskönt på tungan. Som en paprika med sting.

Och hör du till dem som tycker att chili är på tok för starkt borde du definitivt testa jalapeño. Styrkan i chili mäts i scovillegrader. Världens starkaste (carolina reaper) har uppmätts till över två miljoner scovillegrader, jalapeñon ligger i genomsnitt på 5 000, vilket med andra ord klassas som ganska milt i sammanhanget. Avlägsnar du dessutom fröna och den vita hinnan blir de ännu mildare.

En bra grundprincip är att ju större chilifrukterna är desto mildare brukar de vara, men ta gärna för vana att smaka en liten bit innan du använder dem i maten så du vet vilken hetta du har att göra med.

Själv slänger jag ned jalapeño i det mesta. Från äggröra till sallader, soppor, frästa grönsaker, pasta och köttbullar. Och i chili som i maträtten förstås. Ett bra knep att få din chiligryta riktigt god är nämligen att använda olika typer av chilifrukter. De har inte bara olika styrka, de har också olika smak.

Chipotle är torkad och rökt jalapeño, också en av mina absoluta favoriter när det handlar om chili. De har en skön rökig balanserad hetta som ger djup till det mesta från köttfärssås till marinader. Det finns också både röd och grön jalapeño, den röda har mognat längre och är en aning sötare.

Som vanligt med chili gäller det att vara varsam med fingrarna. Tvätta händerna noga (eller använd handskar) och passa dig för att peta i ögonen eller på andra känsliga ställen när du hanterar den.

Annars är det bara att köra. Jalapeño är chilin som platsar i var mans mun.

Ostfyllda jalapeño kallas poppers. I vanliga fall friteras de, men de här godingarna är ugnsbakade, vilket är både enklare och mindre onyttigt. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Jalapeño-poppers

Till 12 stycken, 40 minuter

Det här är ju bara så gott så man svimmar. I vanliga fall brukar de friteras, men ugnsbakade är både enklare och mindre onyttigt.

• 12 stora jalapeñofrukter

• cirka 250 g Philadelphiaost, rumstempererad

• 1 dl grovhackad

• koriander

• 1 dl finskuren gräslök

• 1 riven vitlöksklyfta

• 1/2 tsk lökpulver (kan uteslutas)

• 1/2 tsk salt

• cirka 1 dl riven ost

• 1 näve grillchips,

• dorritos eller liknande

• ev. lite smulad fetaost

Värm ugnen till 225 grader.

Lägg upp chilifrukterna på en skärbräda och skär av en tredjedel av toppen på längden. Lossa försiktigt innanmätet med en liten vass kniv eller tesked och kasta.

Blanda philadelphiaost med koriander och gräslök (spara cirka 1 msk av varje för garnering), vitlök, lökpulver och salt. Smaka av.

Fyll varje chilifrukt med ostblandningen med hjälp av en tesked. Strö över lite riven ost. Placera på bakplåtsklädd plåt och ställ in i ugnen i 225 grader i 10–12 minuter, eller tills osten börjar bubbla. Håll ett öga på dem, gräddas de för länge kommer de att välta.

Krossa chipsen i matberedare eller i plastpåse med hjälp av en kavel. Blanda smulorna med de resterande örterna och eventuellt lite smulad feta.

Lägg upp de gräddade jalapeñofrukterna på ett fat och strö över chipsblandningen. Servera som snacks, gärna till en kall öl.

Kanongod macka så kallad grilled cheese med jalapeño och västerbottensost. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Grilled cheese med jalapeño

Till 2 portioner, 15 minuter

En synnerligen bra morgon blev jag bjuden på den här fantastiska mackan. Gör den till någon du tycker om.

• cirka 1/2 dl inlagd jalapeño (finns i tacohyllan) alt. 1 färsk, skuren i ringar

• smör, rumstempererat

• 4 skivor surdegsbröd eller rostbröd

• 1 dl färskriven

• parmesan

1 dl riven Västerbottensost

Bred smör på ena sidan av brödskivorna.

Fördela 4–5 ringar jalapeño över varje smörad sida, tryck ned dem

ordentligt så att de fastnar.

Riv parmesan på en assiett och pressa ner den smörade sidan så att osten fastnar.

Strö Västerbottensost på sidorna utan smör och lägg ihop så att parmesansidan hamnar ytterst.

Stek gyllene i 2–3 minuter på medelvärme i en teflonpanna eller liknande. Vänd och stek i ytterligare 2–3 minuter eller tills kanterna börjar bli frasiga.

Dela gärna på hälften och servera genast.

Italiensk omelett frittata med feta, ärter och extra sting av jalapeño. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Frittata med jalapeño, ärtor och feta

Till 2–3 portioner, 15 minuter

Enkel snabbmåltid med massor av sköna smaker.

• 1 färsk jalapeño (eller cirka 1 msk inlagd, finns i tacohyllan)

• 6 ägg

• nymalen svartpeppar

• 1 tsk rökt paprikapulver

• ev. salt

• olivolja och/eller smör

• 1 stor gul lök, tunt skivad

• 2 vitlöksklyftor, tunt skivade

• 100 g gröna ärtor

• cirka 100 g feta

• 3 salladslökar, tunt skivade

• riven ost

Sätt ugnen på grill, 250 grader.

Skiva jalapeñon i ringar, ta bort kärnorna om du inte vill ha det för starkt.

Vispa äggen i en bunke med svartpeppar, paprikapulver och eventuellt lite salt.

Hetta upp lite matfett i en stekpanna som tål att vara i ugnen. Stek löken mjuk och genomskinlig, lägg i vitlöken mot slutet. Tillsätt jalapeño och ärtor. Häll över äggblandningen, bryt över feta, strö över salladslök och peta försiktigt i botten och runt kanterna då och då. Grädda tills omeletten nästan stelnat.

Sätt in stekpannan i ugnen under grillelementet 1–2 minuter eller tills omeletten precis får färg och börjar puffa upp sig. Servera direkt ur pannan eller låt svalna, lägg upp på tallrik och servera ljummen.

Att dricka till

Saison Dupont Biologique (1614), 57:90 kronor.

Alkoholfritt: Clausthaler Unfiltered (1976), 8 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.