Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inkokt lax med kall chilisås

Det finns middagsmat som egentligen inte tar någon tid alls tack vare förberedelser. Inkokt lax är busenkelt att lyckas med, och sedan är det bara att vänta på att potatisen ska bli klar.

För 4 personer, 30 minuter + tid för fisken att svalna

800 g laxfilé med skinnet kvar

Till lagen:

12 dl vatten

1/2 dl vitvinsvinäger

1 gul lök

1/2 purjolök

1 knippa färsk dill

2 lagerblad

10 grovt krossade vitpepparkorn

1 1/2 tsk salt

Till såsen:

2 dl crème fraiche

4 msk majonnäs

1 msk chilisås på tomatgrund

Att äta till:

100 g räkor

hårdkokta ägg

kokt potatis

blandad sallad

citron

dill

Gör så här:

1. Förbered lagen som kokas upp och får sjuda fem minuter i kastrull. Sila och spara lagen. Kryddor och lök kan kastas.

2. Dela fisken i fyra portionsbitar. Lägg den i en kastrull och slå på det silade spadet. Sjud under lock på mycket svag värme i fem minuter. Låt svalna i lagen.

3. Blanda crème fraiche med hemlagad majonnäs och en matsked chilisås.

4. Låt fisken mellanlanda på dubbelt hushållspapper, dra bort skinnet och lägg upp på tallrik. Garnera med räkor, hårdkokt ägghalva, salladsgrönsaker, dill och citron. Bjud kall chilisås och kokt potatis till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.