Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Husmanskost – enkla rätter som mättar

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

Hej Alexandra!

Du pratar sällan om husmanskost. Tycker det är väldigt gott och det verkar som ett förlorat kök. Kan du ge något bra recept de dina rätter du gör?

Tack för en bra spalt.

Conny, Kungsbacka

Hej Conny!

Du har nog rätt, det var ett tag sedan jag fick frågor om husmanskost. Även om jag tycker att husmanskost är ett ganska vitt begrepp. Ursprungligen kom det från tyskans hausmannskost och var mat som inte serverades till herrefolket utan till vanligt folk och tjänare. Man får inte glömma att det tyvärr inte var så länge sedan man erkände att man gjorde stor skillnad på folk. En era som vi verkligen inte vill tillbaka till.

Husmanskost är ofta närodlade råvaror och enkla rätter för att fylla magarna. Potatis och andra rotfrukter hade huvudrollen, lätt att lagra och billigt. Fläsk, olika sorters fisk, falukorv, sill, serverades till rotfrukterna. En gång i tiden var det så pass vanligt med vild lax att arbetarna upp i norra Sverige hade inskrivet i sitt kontrakt att man bara fick servera lax ett visst antal dagar i veckan. I dag likställer många husmanskost med köttbullar, raggmunk, strömming, ärtsoppa, köttfärslimpa, kroppkaka med mer. Många av dessa rätter serveras med potatismos och rårörda lingon. Sveriges egen variant av söt-sursås.

En av mina personliga favoriter är den klassiska köttfärslimpan, lättlagad mat som mättar många och som kan förändras med små tricks. Smaka upp med mixade soltorkade tomater eller örter eller stekt lök, linda med bacon, lägg en bit ost i mitten, krydda med exotiska kryddor, smaka upp med pesto, byt ut blandfärsen mot annan valfri färs och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Här kommer mitt något uppiffade recept, hoppas det smakar

Köttfärslimpa med potatis

Potatisen

• 800 g potatis

• 2 msk olja

• Salt och svartpeppar

• 1 vitlöksklyfta

• 1 tsk oregano

Limpan

• 2 msk hackade soltorkade tomater

• 500 g bland- eller nötfärs

• 1 stor gullök

• 1–1,5 msk smör

• 1 dl mjölk

• 1 skiva dagsgammalt bröd, gärna surdegsbröd

• 1 ägg,

• 1 msk dijonsenap

• salt och peppar.

• 100–150 g ost, valfri, använd upp ostskalkarna.

Sås

• 1 schalottenlök

• 0,5 dl torkad svamp, Karl Johansvamp eller trattkantareller

• 1 msk smör

• 2 dl grädde

• 1 tsk kantarellfond

• 1 dl mjölk

• 1 tsk maizena

• 0,5 dl vitt matlagningsvin

• Salt och peppar

Gör gärna så här:

Potatisen

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och klyfta potatisen, blanda med olja, salt och peppar, pressad vitlök och oregano i en skål.

Limpan

Hacka eller mixa de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka löken, låt svettas i stekpanna tillsammans med smöret minst 5 minuter utan att få för mycket färg.

Blanda mjölk med brödet, sönderdela ordentligt med en gaffel, rör i den stekta löken. Blanda samman med köttfärs, ägg, hackade soltorkade tomater, senap, salt och peppar. Forma till en limpa, tryck i oststavar i mitten och nyp ihop så att de hamnar i mitten. Lägg i en smord ugnsfast form. Lägg ut potatisen runt omkring. Grädda i mitten på ugnen i cirka 30 minuter. Använd gärna en stektermometer, innertemperaturen på limpan skall vara 70 grader om du använder blandfärs, 60 grader om du bara har nötfärs. (Övriga färser, kolla upp stektemperaturer).

Sås

Lägg svampen i blöt 30 minuter och krama sedan ur vattnet, Finhacka. Skala och finhacka löken. Låt svamp, lök och smör svettas i en rundbottnad kastrull, häll i grädde och fond och låt sjuda 15 minuter. Blanda mjölk med maizena och rör i såsen tillsammans med vinet, låt sjuda i ytterligare 5–8 minuter, smaka av med salt och svartpeppar.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.