Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Härliga rätter med kökets doldisar

Bönor är kökets mest anonyma doldis. En lysande stapelvara som både mättar och gör gott. Allt för en billig penning. Underskatta inte bönans makt.

Vissa saker lönar det sig att alltid ha hemma. En grej som alltid finns i mina förråd är bönor av skilda slag. Har man bara en burk bönor till hands riskerar man aldrig att gå hungrig.

Forskningsstudier visar dessutom att bland annat kidneybönor påverkar våra hungerhormoner och hjälper till att stabilisera blodsockernivåerna under lång tid. De är också en viktig proteinkälla för personer som enbart äter vegetarisk mat. Bönor har även fettförbrännande egenskaper och är därför bra om man försöker gå ned i vikt. Fibrer, antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper är andra bonuseffekter man får på köpet.

 

Billig mat

Apropå köp – bönor är förvånansvärt billig mat. Allra billigast blir det förstås att köpa torkade bönor som man själv blötlägger och kokar. Koka dem tillräckligt länge och byt ut kokvattnet flera gånger för att minska risken för jobbiga gaser och upplåsta magar.

Men att koka själv kan onekligen kännas som en extra börda i dessa stressade dagar. Det måste få vara tillåtet att ta till hjälp och fusk i köket för att en vanlig människa ens ska orka. Lägger man på någon krona och köper dem i glasburk i stället för konservburk eller kartong får man ännu lite mera smak för pengarna.

Samma sak gäller frysta bönor. Strålande ”fusk”. De smakar alldeles utmärkt. Färska bönor är naturligtvis fantastiskt gott, men det är inte alltid de är i toppform.
En annan inbyggd finess är att de går att använda till det mesta. Soppor, grytor, sallader, dipp, pasta, mackor och gratänger. Man kan till och med baka med malda bönor i stället för mjöl.

 

Massor av färg

Och ingen böna är den andra lik. Det finns massor av olika färger och storlekar. Prova dig fram och hitta din egen absoluta favoritböna. Bönor är bra mat, helt enkelt. En doldis med massor av bonuseffekter.