Höstens bästa sallader

ANNONS
|

Sallad blir man inte mätt på kanske du tänker. Men jag tycker att sallad är både enkelt att göra och mättande. Det beror på vad man stoppar i sin sallad. Som nu på hösten då man längtar efter mat som värmer. Då gör jag gärna matiga sallader med rostade rotfrukter, grova och mumsiga lantkorvar och kål som jag steker tills den blir glansig och smaksätter med kummin och äpplecidervinäger. Krispigt äpple och god dressing tillsammans med surdegsbröd i generösa skivor. Låter inte det lockande?

Robusta sallader i sprakande färg och smakkombinationer är ett bra sätt att välkomna hösten. För salladssorter finns det gott om och ett tag till finns det svensk friodlad sallad att äta. Jag skulle vilja slå ett extra slag för huvudsallad. Härligt grön och med skira tunna blad. Det är en gammal hederlig salladskompis. Mild och fin i sin smak och konsistens. Om jag skall göra en grönsallad till maten är det oftast den jag väljer. Den går himla bra ihop med det mesta.

ANNONS

Ett litet köksknep som jag gärna delar med mig av är att göra dressingen först i salladsskålen. Blanda olja, vinäger med kanske lite citronsaft som ger en fin syra och tillsätt salt och peppar. Plocka salladen och skölj den noga. Slunga den torr i en salladsslunga eller torka försiktigt med en kökshandduk. När det är dags att äta vänder jag ner salladen i skålen och blandar runt. Då fördelas den goda dressingen på alla salladsblad. Enkelt eller hur?

Det är också kul att experimentera med olika grova blad som mangold i fina höstfärger. Mangold påminner om spenat i smaken och är god att äta rå i sallad om man använder späda skott. Grövre blad är fina att förvälla först. Svänga hastigt i en panna med olivolja och vitlök. Servera till rostade rotfrukter med eller utan fetaost. Prova dig fram och hitta din egen salladsfavorit.

Var inte rädd för att tillsätta några bittra blad som endiv till salladen. Det ger en fin karaktär och det lilla bittra blir till en angenäm upplevelse tillsammans med syrlig dressing balanserat med milda fina salladssorter. Lägg gärna till smulad blåmögelost, rostade nötter eller pumpafrön.

ANNONS