Grillad polenta för dem som inte tål gluten

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och tipsar om recept till grillkvällen.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Jag undrar om du kan ge något alternativ till crostini. Det kommer gäster som inte tål gluten på grillkväll. Sedan får det vara lite halvvegetariskt om du förstår vad jag menar. Har du även någon bra topping?

Hälsar Anders

Hej Anders!

Halvvegetariskt är ett nytt ord för mig ;-) men du kanske menar att menyn skall innehålla mer vegetariska rätter och kanske kött/fisk/fågel skall spela andra fiol under middagen. Ordet funkar, kanske skall anamma det själv. Du är troligen inte ensam om att tänka på det viset och det är ju väldigt klimatsmart och gott.

ANNONS

När det gäller glutenfria crostini så säger du inte hur du skall använda dem, därför tänkte jag ge ett grundrecept som du kan bygga om till crostini. Gör dem bara mindre i storlek, lägg ut på en smord plåt och rosta av båda sidor i ugnen tills de fått färg. Sedan kan du toppa dem med valfri röra.

Här kommer grundreceptet och eftersom du kör grillkväll tänkte jag skicka med en goding som jag själv är väldigt förtjust i. Den är lite halvvegetarisk eftersom den innehåller kycklingbuljong och ost, men vill man göra den helvegetarisk går det ypperligt att byta ut buljongen till grönsaksbuljong och kanske hoppa över osten, hoppas detta smakar. De syrade tomaterna är ett härligt tillbehör till det grillade eller att lägga på dina crostini.

Grillad polenta med grön mojo och fetaost

Polenta

• 1,5 dl polentakorn

• 7-8 dl kycklingbuljong, av 1 buljongtärning om du inte har tid att koka själv

• 1 dl riven parmesan

• 20 g smör

• Svartpeppar

• Salt

• 0,5 dl vitt vin

• 1 msk olja till formen

Grön mojo

• 2 mogna tomater

• 1 avokado

• 2 skivor formbröd utan kant

• bladen från 1 kruka persilja

• 1 msk limesaft, färskpressad

ANNONS

• 1-2 krm spiskummin

• 0,5 silverlök

• 0,5-1 chili, styrka efter smak

Att lägg på

• 200 g fetaost i skivor

• salt och peppar

• olivolja att pensla med

Gör gärna så här:

Polenta

Koka upp buljong, vispa i polentapulvret. Sänk värmen och fortsätt röra/vispa då och då i 15 minuter. Lägg i smöret, osten och vinet, fortsätt röra hela tiden tillsätt ev vatten så att den är följsam. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt. Pensla en liten fyrkantig form eller bunke med olja och vatten, häll i polentan och låt svalna i 3-4 timmar. Vid tillagning: skär i skivor och stek i smör eller grilla.

Grön mojo

Skär bort kvistfästet från tomaten. Dela, kärna och gröp ur avokadon. Lägg alla ingredienser i en matberedare med knivtillsats och kör några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering: skiva polentan och pensla olja på båda sidorna. Lägg på grillen så att de får färg på båda sidorna, lägg skivad feta på den grillade sidan när polentan fortfarande är på grillen, servera med en stor klick mojo på toppen.

Syltade tomater

Varar upp till 1 vecka i kylskåp

• 0,5 pkt cocktailtomater, röda

• 0,5 pkt cocktailtomater, gula

ANNONS

• 1 röd lök

• kryddig lag

• 0,5 dl ättikssprit, 24%

• 0,5 dl socker

• 1,5 dl vatten

• 1 valnötsstor bit färsk ingefära

• 1 lagerblad

• 2 tonkabönor (en sorts vaniljbönor) alt 0,5 vaniljstång (valfritt)

• 1 msk salt

Gör gärna så här:

Koka upp vatten och rör i socker, tag av från värmen låt svalna något och rör i ättika, skivad ingefära, lagerblad, salt och hela tonka­bönor. Skölj och dela tomaterna på halvor. Skala och skiva löken fint i ringar. Vänd samman i lag med lök och tomat. Lägg över på en trevlig burk och servera till det mesta.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS