Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Grillad minipizza som ett alternativ till julmat

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

Hej i vinterstressen alla kära läsare!

Många av oss känner sig stressade inför de kommande helgerna. Vissa kommer att vara lediga men har mycket att hantera med olika familjekonstellationer, andra jobbar, vissa har hittat sina rutiner och håller sig tryggt till dem och en hel del väljer att inte fira helgerna alls av olika, alla lika personligt berättigade, anledningar.

Jag får en del frågor hur man kan hantera det som närstående eller vän. Skall man bjuda in någon som man vet inte firar in i gemenskapen, ska man ta för givet att alla måste komma. Det bästa sättet är som alltid att prata om det, transparens, kommunikation, respekt. Det finns inga måsten. Vi spelar alla huvudrollen i våra egna liv och måste ta ansvar för att själva leva så ärligt och ödmjukt som möjligt. Vi kan aldrig leva någon annans liv men vår individuella plikt är förståelse, kärlek och respekt.

Hej!

Jag önskar inte ha mitt namn i tidningen. Jag är morförälder med ett barnbarn som har bestämt sig för att inte fira julafton eftersom hon tycker att hon är ateist och att allt är teater. Jag är väldigt ledsen över detta men hon tänker sig vara någon annanstans än övriga familjen. Jag tänkte försöka få med henne på åtminstone maten genom att inte göra vanlig julmat utan något annat. Kan du ge några uppslag. Hon äter fisk och grönsaker, men inget rött kött och annat.

Hej bästa morförälder!

Dina intentioner är goda. Man vill alltid ha de man älskar omkring sig och jul är för många ett fint sätt att göra det på. Det känns dock inte som om det är maten som är problemet här, men om ditt barnbarn tycker att det är en godtagbar kompromiss och det känns bra för alla inblandade så är det väl ett utmärkt sätt att ses, äta tillsammans och sedan fortsätta på det sätt som resten av familjen valt.

Men lite som jag skrev ovan, ta dig tid att prata igenom detta, först med ditt barnbarn och respektera hennes åsikt och sedan med resten av familjen. Och med dig själv, ibland bör man släppa taget, inte ta det personligt. Med det sagt och förhoppningsvis alla frågetecken uträtade så föreslår jag en lunch eller middag med fisk och skaldjur. Skulle resten av släkten gå i taket för att de missar sin dopp i grytan så får du/ni styra upp det också. Kanske knytis till en enklare julbuffé när det passar, tidigare eller senare på dagen.

Här kommer ett förslag på förrätt eller en liten stående plockrätt. Hoppas allt löser sig och ni får en fin tid tillsammans.

Grillad minipizza med löjrom, picklad rödlök och vispad crème fraiche

4 personer

• 1 rödlök

• 2 msk 12% ättikssprit

• 4 msk socker

• 6 msk vatten

• 1 rund pizzabotten (deg) att grädda själv, finns att köpa i kyldisken i de flesta affärer

• 100 g löjrom eller annan valfri rom

• 1 dl riven Västerbottenost

• Nymalen svartpeppar

• 2 dl crème fraiche

• 1 tsk citronzest (rivet från ekologiska citroner)

Gör gärna så här:

Blanda socker, vatten, ättikssprit, skala löken och skiva den tunt i ringar, lägg i ättiksblandningen och vänd om. Låt stå i minst 1 timme, vänd gärna om ett par ggr under tiden.

Sätt ugnen på 225 grader

Vispa crème fraiche med elvisp så at det tjocknar, bred hälften över pizzan (blanda resten med citronzest och ställ åt sidan) strö över ost och nymalen svartpeppar på pizzan. Grädda ca 8 minuter tills färgen är gyllene. Tag ut, låt svalna någon minut, dela i bitar och klicka på löjrom och resten av crème fraichen, toppa med den avrunna löken. Njut!

Och slutligen ett tips från Eva efter inlägget om quinoa för någon vecka sedan. Tack för det! Det skall jag prova.

Hej!

När jag vandrade Inka-leden, så hade vi med oss 36 sherpas som också lagade maten till de 14 som deltog i vandringen mot Machu Piccho.

En morgon fick vi en soppa med äpplen och vit quinoa, som jag tyckte smakade gott.

Jag testade hemma att göra något liknande.

Jag tog två äpplen som jag delade i mindre bitar, vatten och cirka en halv deciliter ­quinoa, som jag lät koka i cirka 20 minuter för att mjuka upp quinnoan.

Det blev ett mellanting mellan soppa och kräm och för att förstärka sötman tog jag i lite honung. Riktigt gott blev det faktiskt!

Bästa hälsningar

Eva Richnau

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.