Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grillad aubergine med smakrik tomatkräm

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och bjuder på recept till studentbuffén.

Hej Alexandra!

Du skrev om bufféer förra veckan. Hur ska vi tänka på mängd och andra tips? Vi har både student och konfirmation i år och vi planerar för fullt men är rädda att missa något. Vi vill inte köpa färdigt.

Tacksamma för hjälp

Anders och Monica

Hej på er!

Precis som du skriver är det bra att planera när man har stora evenemang att rodda. Det är så vi professionella kockar jobbar. Vi skriver ned menyn, antal människor (bedömer typ av människor, tex äldre eller hungriga ungdomar), tid och eventuella matpreferenser. Sedan beräknar vi vikten på en tallrik, exakt hur mycket gratäng, pålägg, ost, grönsaker med mer vi lägger på tallriken. Sedan multiplicerar vi med antal, på den totala summan brukar jag lägga på 10-20 procent. När det gäller dukningen är samma sak. Jag tänker mig kuvert och skriver ned antal glas, tallrikar med mer. Även dryck. Jag räknar med 2-3 glas per person oavsett om det är med eller utan alkohol. Se även tills så att det finns lättillgängligt med vatten för gästerna att dricka av. När det gäller alkohol kan man köpa på systembolaget och lämna tillbaka de flaskor man inte öppnat.

Provlaga gärna och gör en dukning för några personer. Se festen framför er, både i sinnet och genom den provlagade maten i verkligheten. Är ni nöjda med maten? Om ni är osäkra, håll er till saker ni lagat innan. Fundera på väder, alternativa möjligheter om ni tänker er att sitta ute. En viktig fråga är kylan för maten, gästerna skall vara varma men maten skall hållas kall. Vilka kylmöjligheter har ni? Kan ni ta hjälp av grannar eller köpa ett gammalt kylskåp på blocket?

Tänk på att det är roligt att själva kunna delta i festen. Dela uppgifterna sinns emellan, så att ni effektivt roddar när gästerna kommer. Alltid bra att ha något litet att tugga på och ett glas i handen för gästerna i början på festen. Och gör det inte för komplicerat. Vitsen med en fest är att ha trevligt, så glöm inte att njuta. Stort lycka till!

Hej Alexandra!

Du tipsade om aubergine med tabasco i förra spalten. Kan du skriva ut exakt hur man gör. Det lät gott men det brukar inte bli bra när jag chansar på måtten själv.

Tack säger Sven med vispen mitt i hand

Hej Sven!

Men det är väl där den skall vara, vispen, mitt i handen alltså? Jag tror för övrigt att du hade klarat detta alldeles utmärkt med lite chansning. En av hemligheterna med att bli en bra matlagare är att man flyger själv och vågar tro på sina egna smaklökar och kunskaper, då blir man vassare och vassare på matlagning. Receptet du frågar efter var ett tips om en vegansk rätt på bufféer från förra veckans spalt. Här kommer den lite mer i detalj.  Men det sagt så kan man lägga till och dra ifrån efter egen smak och tycke.

Vill man göra den vegetarisk istället för vegansk (vegetarisk mat kan är ju numera innehålla ost och ägg, fast det inte är helt rätt i sak) så är det en ljuvlig smakförstärkare att riva i 0,5 dl lagrad parmesan och mixa. Det blir magiskt gott om jag får säga det själv. Här är receptet.

Grillad aubergine med kräm av soltorkade tomater

4 personer

• 1 stor aubergine

Marinad till aubergine

• 1 msk citronsaft, färskpressad

• 2 msk olivolja

• 2 msk fint hackad färsk persilja

• 2 krm salt

• 1 krm färskmalen

• svartpeppar

Kräm:

• 1 dl soltorkade tomater i olja

• 0,5-1 vitlöksklyfta

• 1-2 krm tabasco (styrka efter smak)

• 1 msk god olivolja, gärna från Sicilien

• 5 blad basilika

Gör gärna så här:

Rör ihop ingredienserna till marinaden

Skiva auberginen i runda skivor, ca 6-7 mm tunna. Lägg ut på ett rent, torrt grillgaller och grilla båda sidorna tills de fått färg och grillränder. När de är grillade, pensla på marinaden och lägg på varandra i en form. Häll över resten av marinaden när du är färdiggrillad.

Krämen:

Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer eller matberedare och smaka av med salt och svartpeppar.

Vid servering:

Tag en skiva aubergine, lägg i en klick kräm och vik ihop med en tandpetare.

För ytterligare smaker (dock inte veganskt), lägg i en bit mozzarella också.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.