Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gratin Dauphinoise

Gratin Dauphinoise
4 personer

5 dl grädde
2 delade och skalade vitlöksklyftor
salt och peppar
8-10 medelstora potatisar, typ Bintje
75 gram smör

Koka upp grädden tillsammans med vitlöken i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta lite extra salt eftersom potatisen innehåller vatten och potatisen behöver salt. Tag av från värmen och sila.
Tvätta och skala potatisen. Skiva den sedan tunt, 3 mm. Lägg potatisskivorna i en smord ugnsfast form. Slå på grädden så att den täcker potatisen. Klicka ut smöret ovanpå. Ställ formen i ugn på 110 grader och baka i 2,5-3 timmar.
Känn efter med sticka på slutet för att veta om potatisen blivit mjuk. Det skall ha blivit en knäckig yta och grädden skall ha sugits upp av potatisen.
Servera till kött, fisk eller bara som den är med grönsaker till.

Tips! Detta är själva urgratängen, så som fransmännen tillagar potatisgratäng. Den tar tid att göra, man får ha tålamod, men det lönar sig. Höj INTE temperaturen, strax över hundra är det som gäller.