Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gratängen som får oss att må bra

”Mat kan vara bränsle för själen och lindring för hjärtat”

Det blåser bistra vindar i världen. Då behöver vi mat som känns trösterik och värmande. Gratäng är ”comfort food” när den är som bäst.
Mat kan vara så mycket mer än en samling näringsämnen och segment av kostcirkeln. Den kan vara bränsle för själen och lindring för hjärtat, eller ljuset i mörkret när allt annat ser ut att gå åt helt fel håll. Och den kan vara precis vad vi behöver när hela världen tycks drabbas av dårskap och egoism. En hjälp att återfå tron på mänskligheten.
Det är då det är läge för gratäng. En krämig, len och smakrik ljuvlighet som är tämligen okomplicerad att laga, men rena dunderhonungen mot dystra tankar. Allt i en form, bara att hugga in och goffa i sig av allt det härliga. Man blir mätt, nöjd och stärkt i sinnet på kuppen.

Fiffigt är det dessutom. I princip kan du hysta ned vad helst kylen haver i en gratäng. Det handlar mer om att försöka få till den där oemotståndliga krämiga konsistensen än om dyra högfärdsingredienser. En okomplicerad och effektiv metod är helt enkelt att göra en variant på béchamelsås och tokladda den med smak. Du kanske tycker att det låter alldeles för komplicerat, men det enda du behöver tänka på är att vispa som en dåre och se till att den inte bränner vid.

Ett bra sätt att få extra smak är att använda sig av eventuell kokvätska i stället för mjölk. Lite vitt vin kan också funka. Rivet citronskal, rökt paprikapulver, dijonsenap och riven muskotnöt brukar fixa den där sista lilla tvisten som krävs. Smaka, smaka, smaka… Ju godare sås, desto smarrigare gratäng. När du är nöjd slänger du ned några nävar ost för extra mysfaktor.

Orkar du inte ens försöka finns det andra lösningar att ta till – typ tomatsås och ost, alternativt ohemula mängder crème fraiche. Det finns också ostsås att köpa färdig, vilket är ett smidigt alternativ när man har bråttom. Färska örter är alltid välkommet, liksom ett extra lager ost på toppen, kanhända följt av någon näve ströbröd och en klick smör.
Dessutom är det prima restmat. Ett ypperligt sätt att förhöja gårdagens överblivna lax, kyckling, korv och inte minst grönsaker av alla de slag. En vegetarisk gratäng är något av det bästa som finns och kan övertyga de mest inbitna köttfanatiker.
Men det viktigaste av allt är som sagt själva känslan. Av värme och godhet. Tröst i gratängform.


Mia Gahne

Bild: Janerik Henriksson

Gratäng med rostad blomkål och tomatsås
För 3-4 portioner, 75 minuter
Blomkål är otroligt gott och blir ännu godare om den får rostas i ugnen. Här hamnar den i en enkel, men ack så läcker liten gratäng.
1 stort blomkålshuvud
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
1 burk färdig tomatsås, à ca 400 g
cirka 1 1/2 dl färskriven parmesan
1 mozzarella, riven i bitar (ta 2 för extra ostmys)
cirka 1 1/2 tsk oregano

Skär blomkålen i buketter. Häll ut dem i en långpanna eller på en plåt och ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Rosta i 225 grader i ugnen tills de börjar få lite färg, cirka 20 minuter. Rör om då och då. Ta ut och låt svalna något. Sänk temperaturen till 200 grader.
Täck botten av en gratängform med ett lager tomatsås. Strö över lite parmesan, följt av ett lager blomkål, lite mozzarella och oregano. Upprepa. Avsluta med ett lager tomatsås, parmesan och oregano.
Gratinera i cirka 30-40 minuter eller tills ytan blir gyllenbrun och bubblande.
Låt svalna något innan servering.


Tortellinigratäng med varmrökt lax
Till 4 portioner, 20 min
Det här är en av mina bästa vardagsräddare. Laxen kan bytas ut mot någon smakrik korv om man är på det humöret.
500 g tortellini eller ravioli med valfri fyllning
1 liten gul lök, finhackad
olivolja
100 g varmrökt lax, gärna i bit
4 dl färdig ostsås till pasta, t ex Kelda ”fyra ostar”
några kvistar färsk salvia
1/2 citron
nymalen svartpeppar
1 dl riven ost

Koka pastan något kortare än tiden som är angiven på förpackningen. Låt rinna av i durkslag.
Mjukfräs löken i lite olivolja utan att den tar färg. Strimla eller bryt laxen i bitar och vänd snabbt ned i pannan. Blanda med den färdiga ostsåsen och värm försiktigt. Rör ned hackad salvia, rivet citronskal, skal och saft av citronen samt generöst med peppar.
Häll upp pastan i smord gratängform. Slå över ostsåsen och toppa med lite extra riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 10 minuter eller tills pastan är klar och gratängen fått fin yta.
Garnera med extra salvia.

Endivegratäng med grönkål och rökt skinka
Till 4 portioner, 75 minuter
Endive är inte så ofta man använder, men jag gillar det skarpt. Om man sjuder dem sakta försvinner den bittraste beskan och kvar får du en härligt saftig grönsak. Som gjord för gratäng.
4 endivehuvuden
1-2 citroner
1 msk socker
1/2 tsk salt + extra
cirka 100 g grönkål
2 msk smör
2 msk vetemjöl
cirka 4 dl mjölk
ev. 1/2 dl torrt vitt vin
1 msk dijonsenap
1 tsk rökt paprikapulver
riven muskotnöt
100 g riven ost med smak, t ex cheddar
4-6 skivor rökt skinka eller stekt bacon
nymalen svartpeppar

Lägg endiverna i en vid panna och fyll med precis så mycket vatten att det täcker. Tillsätt 1 matsked citronsaft, 1 matsked socker och 1/2 tesked salt. Lägg på ett lock som är lite för litet så att det pressar ned endiverna. Koka upp och sjud sakta i cirka 30-40 minuter för att få bort det mesta av beskan. Låt rinna av (spara ev lite av vätskan) och svalna. Pressa ut vätskan med hjälp av en kökshandduk. Dela endiverna på hälften.
Skär grönkålen i mindre bitar och (ta bort grova stjälkar) och låt bladen mjukna i en kastrull med en bottenskyla vatten. Svalna och krama ur med handduk.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Pudra över mjölet och vispa ihop. Låt det få lite färg innan du späder med lite mjölk i taget under ständig vispning. Du kan också tillsätta lite av kokvätskan, vitt vin och/eller citronsaft. Fortsätt vispa och späda tills såsen blir ganska tjock. Tillsätt dijonsenap, lite rivet citronskal, paprikapulver och muskot. Häll sedan ned osten, men spara lite. Smaka av med salt och peppar.
Varva endiver, grönkål och skinka i en gratängform. Häll över ostsåsen och strö över lite extra ost överst. Gratinera i cirka 25 minuter i 200 grader eller tills ytan får en fin gyllene färg.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.