Lax med hoisinsås, sesamfrön och nudlar
Lax med hoisinsås, sesamfrön och nudlar

Gott från gatan

I jakten på den nya varmkorven tar vi oss an några populära mattrender på temat street food – maten som du hittar på gatan runtom i världen. Inte minst bland Göteborgs food trucks.

ANNONS
|

Det är inte längre bara korv med bröd som går utmärkt att mumsa i sig rätt upp och ner på gatan i Göteborg. Food trucksen är nu inne på tredje året och erbjuder nya lunchalternativ på flera ställen i vår stad.

Matutvecklingen har gått framåt och påverkats av andra typer av mat som vi upptäcker när vi reser. Lätta, enkla och fräscha rätter som asiatiska nudlar, bao buns och vegetariska mackor är populära matupplevelser med hög trendfaktor.

Det asiatiska köket med influenser från Taiwan, Korea, Japan och Vietnam har fått oss att njutningsfyllt mumsa i oss snabbmat som den utsökta mackan, banh mi – en frasig baguett med vietnamesisk fyllning av lång-

ANNONS

bakat fläsk, chilimajonnäs och syrade grönsaker. Nudelsallader med krispiga grönsaker är andra omåttligt populära street food-rätter. Den senaste asiatiska matupplevelsen stavas gao bao. Det är en liten fluffig godsak med ursprung i Taiwan på ungefär samma tema som banh mi, oftast fyllt med mjällt och frasigt fläsk som smaksatts med hoisinsås. Men i stället för baguette hamnar fläsket tillsammans med syrade grönsaker, koriander och finhackade jordnötter i det ångkokta baobrödet. Salt, sött, kryddigt och aromatiskt på en och samma gång.

Inget fel på korv med bröd men i dag finns också behovet av andra typer av mat. Jag tänker på vegetariska rätter som jag tror kommer att få ett starkare fäste i framtidens matutveckling. Det gröna får ta mer plats och blir inte längre bara ett tillbehör till proteinet. Grönkål dök plötsligt upp för några år sedan som kanske det mest hippa i grönsaksväg att äta på alla möjliga sätt. Som många andra mattrender startade den innovativa grönkålstrenden i USA. När vi nu vant oss vid att äta grönkålsallad och grönkålchips spås blomkål bli det nya heta gröna att experimentera med. Hotta upp blomkålen med kryddor och baka av den i ugnen eller råstek skivad blomkål i stekpannan. Kombinera nordiskt rågbröd eller rostat surdegsbröd med den rostade och kryddiga blomkålen och en krämig paprikaröra. Svårare än så behöver det inte vara för att trolla fram en dundergod vegomacka.

ANNONS

Mellanöstern och Nordafrika nämns också när trendspanare pratar om varifrån i världen vi kommer att ta nästa matmässiga street food-inspiration. Jag tänker då genast på falafel, hummus, lammfärsbiffar och kyckling shawarma. Den sistnämnda upplevelsen handlar om bitar av kyckling som marinerats med en lång rad olika spännande kryddor som kanel, spiskummin och koriander. Godast blir kycklingen om den får marinera en stund och sedan landa på en kolgrill. Yoghurtsås och sallad med syrliga granatäpplekärnor är givna tillbehör tillsammans med det platta och lite sega libabrödet.

Asiatiska nudlar, vegetariska mackor eller kyckling shawarma från Mellanöstern. Det är lätt att förälska sig i street food med inspiration från världens alla hörn.

Kyckling shawarmamed granatäpple och yoghurtsås

Shawarma kan enklast liknas vid en riktigt smakrik kebab. Bitar av kyckling eller kött marineras i olika kryddor. Här har jag valt att steka kycklingbitarna i stekpanna, testa även att trä upp på spett och grilla.

4 personer

Tid ca 1 timma + minst 30 minuter för marinering.

800 gram benfri kycklinglårfilé

1 citron, pressad saft och skal

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk paprikapulver

1 tsk gurkmeja

1 lagerblad

1 tsk mald spiskummin

1 tsk malen koriander

1 nypa chiliflakes

ANNONS

1 krm mald kanel

1 krm mald muskot

salt och svartpeppar

Sallad:

1 granatäpple

1 grönsallad, t.ex. gemsallad eller romansallad

1 ask cocktailtomater

1 rödlök

1/2 gurka

1/2 kruka mynta

1 kruka koriander

1 liten bunt bladpersilja

1 citron, skal och saft

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

Youghurtsås:

2 dl tjock grekisk yoghurt

1 msk citronsaft

2 tsk tahini

salt och svartpeppar

1 msk rostade sesamfrön

Till servering:

Libabröd och citronklyftor

GÖR SÅ HÄR.

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg dem i en plastpåse. Häll ner citronsaft, citronskal, olja, finhackad vitlök och tillsätt alla kryddor. Gnugga in blandningen så att den kommer åt överallt på kycklingen. Förslut påsen och marinera i minst 30 minuter, gärna längre, i kylen.

Dela granatäpplet på mitten och pilla loss kärnorna. Plocka salladen och skölj, skär större salladsblad i mindre bitar. Dela tomaterna i halvor. Skala och finhacka löken. Skala och kärna ur gurkan och skär i mindre bitar. Finhacka mynta, koriander och persilja. Lägg ner granatäpple, tomater, lök, gurka och örter i en skål. Tillsätt citronskal och saft tillsammans med olja. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurt med citronsaft och tahini. Smaka av med salt och peppar och toppa

ANNONS

såsen med sesamfrön.

Hetta upp en stekpanna och fräs kycklingen med marinaden tills den är genomstekt i ca 10-15 minuter. Du behöver inte tillsätt ytterligare något fett eftersom det finns olja i marinaden. Vänd då och då med en stekspade så att kycklingen inte bränns. Servera kycklingbitarna med grönsallad, tomatsallad och yoghurtsås i pitabröd. Citronklyftor och feferoni är gott att servera till.

Lax med hoisinsås,

sesamfrön och nudlar

Hoisinsås och gochujang chilipasta hittar man på asiatiska hyllan i matbutiken. Laxen och hoisinsåsen är lika god att använda som fyllning i bao-bröd som finns att köpa i asiatiska butiker. Lägg då till skivad gurka och salladslök.

4 portioner

Tid ca 45 minuter

500 gram laxfilé

1 dl hoisinsås

2 msk ljus sojasås

1 tsk gochujang chilipasta el. 1/2

finhackad röd chili

1 tsk finhackad färsk ingefära

1 vitlöksklyfta, finhackad

1/2 lime, skal och saft

Sallad:

1/2 gurka

1 morot

1 bit rättika, ca 100 gram

4 salladslökar

1 paket glasnudlar, ca 100 gram

1 påse sockerärtor, ca 125 gram

Dressing:

1 lime, finrivet skal och pressad saft

2 msk sweet chilisås

2 msk japansk soja

1 msk sesamolja

2 msk finhackad färsk koriander

ANNONS

Till stekning:

2 msk neutral olja, t.ex. rapsolja

Dekoration:

1-2 msk svarta eller via sesamfrön,

några korianderblad

GÖR SÅ HÄR.

Skär loss laxen från skinnet och skär i mindre bitar. Blanda i en skål hoisinsås, soja, gochujang chilipasta (eller finhackad chili) med finhackad ingefära, vitlök, limesaft och skal.

Skala gurkan och hyvla i tunna skivor med en potatisskalare. Skala morot och rättika och hyvla i tunna skivor med ett juliennjärn eller strimla fint på längden. Skär salladslöken i tunna skivor.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och låt dem rinna av i ett durkslag.

Lägg upp alla grönsaker i högar var för sig på ett fat, tillsammans med nudlarna.

Blanda till dressingen och häll upp i en skål.

Hetta upp en stekpanna, tillsätt oljan och stek laxen ett par minuter på varje sidan, tillsätt såsen och vänd runt lax bitarna. Lägg upp laxen på fatet och häll över såsen. Dekorera med sesamfrön och koriander. Servera dressingen vid sidan av för att smaksätta grönsakerna med den.

Vegomacka med rostad blomkål och paprikaröra

Det här med grönt på mackan är oslagbart gott. Paprikaröran kan man också göra på färdiggrillad paprika som finns att köpa i välsorterade matbutiker. Prova även att toppa blomkålsmackan med smulad fetaost.

ANNONS

4 mackor

Tid ca 45 minuter

1 röd paprika

1 dl mandel

1/2 röd chili, finhackad

1 finhackad vitlöksklyfta

1/2 citron, finrivet skal och saft

3 msk olivolja

salt och svartpeppar

Rostad blomkål:

1/2 blomkål, ca 250 gram

1/2 röd chili

3-4 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 msk finhackad timjan

1/2 tsk rökt paprikapulver

salt och svartpeppar

Till servering:

4 skivor rågbröd eller surdegsbröd

1/2 påse späda spenatskott, à 70 gram

1 kruka vattenkrasse

GÖR SÅ HÄR.

Hetta upp ugnen till 225 grader. Lägg in paprikan på en ugnsplåt högt upp i ugnen och rosta den tills det bildas svarta fläckar i ca 10-15 minuter. Låt den svalna och dela den på mitten. Kärna ur och skär i mindre bitar. Lägg ner paprika-

bitarna i en bunke och tillsätt mandel, finhackad chili, vitlök, citronsaft, -skal och olja. Mixa blandningen slät och

smaka av med salt och peppar.

Dela blomkålen i mindre bitar. Skala och finhacka chilin. Hetta upp en stekpanna och tillsätt 3-4 msk olivolja. Lägg ner blomkålen och tillsätt finhackad vitlök, timjan, chili, paprikapulver, salt och peppar. Stek i ca 5-10 minuter tills blomkålen fått lite färg och börjat mjukna. Den skall fortfarande ha en rå kärna. Vänd då och då för att blomkålen inte ska blir bränd.

ANNONS

Rosta brödet och bred ut några skedar paprikaröra över skivorna. Fördela ut spenatskott, blomkål och toppa med några skott vattenkrasse.

STREET FOOD PÅSTAN I GÖTEBORG

Food trucks och Pop up containers fyller Göteborgs gator och torg med varierat matutbud. Några populära serverar hamburgare, tacos, ceviche och mackor. På Göteborg & Co:s hemsida kan man läsa mer om vad som finns att upptäcka: goteborg.com/foodtrucks

De flesta food trucksen har egna facebooksidor där de uppdaterar var i stan de befinner sig.

ANNONS