Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gluten och carbonara

Pasta carbonara kan vara lösningen när du får många äggulor över, tipsar Alexandra Zazzi. Dessutom recept på glutenlimpa.

Hej Alexandra! Jag har köpt en påse vetegluten efter tips från en vegetarian till en annan. Tyvärr har jag glömt hur man skulle använda det. Jag har sökt på nätet men hittar ingenting. Kan du ge mig några tips och anvisningar? Hälsningar Charlotte

Hej Charlotte,

Vetegluten kallas även Seitan, buddhas mat eller mock chicken i fast form. Det är som fast form man använder den, skivad som pålägg eller som bitar i grytor. Den är fast i konsistensen och faller inte sönder lika lätt som tex tofu. Man kan tillverka det själv genom att utvinna gluten från vetemjöl. Man rensar bort all stärkelse så glutenet blir kvar genom att göra en deg med mjöl och vatten och sedan "skölja bort" stärkelsen i ljummet vatten. Sedan sjuder man massan i buljong eller soja, massan är lätt att smaksätta efter sinne och smak.

Gluten är en ypperlig alternativ källa till protein istället för kött m.m. 150 gram seitan innehåller lika mycket protein som 100 gr nötkött. Det var de buddistiska munkarna på 1000-talet i Kina som ville hitta ett alternativ till kött av respekt för alla levande varelser. Seitan betyder "vete som sjudit i shoyu(sojasås)".

Man bör inte enbart äta Seitan om man är strikt vegetarian eller vegan, tänk på att även ha massor av baljväxter och nötter i din matlagning.

Från färdigt mjöl som du har är det enklast att tillverka en limpa. Den kan du sedan frysa in i lagom stora bitar. Limpan håller ungefär en vecka i kylskåp.

Vegetarisk glutenlimpa

7 dl veteglutenmjöl

1 dl vetemjöl

2 msk bjäst (jästflingor, finns att köpa i hälsokostaffärer)

1,5 tsk havssalt

1 krm cayennepeppar

2 tsk oregano

2 msk olivolja

1 stor vitlöksklyfta

2 gula lökar finhackade

0,5 dl passerade tomater

0,5 l varmt vatten

7 dl vegetarisk buljong

1 tsk finhackad gärna färsk rosmarin eller timjan

Gör så här

Använd gärna en hushållsmaskin eftersom degen skall knådas länge.

Blanda samman vetegluten, vetemjöl, bjäst, salt, cayenne, oregano med degkroken.

Finhacka lökarna och stek gyllene i oljan. Lägg i tomaterna och vattnet. Mixa slät med en stavmixer och arbeta in i mjölprodukterna. Arbeta degen länge, minst 20 minuter, tills du får en jämn deg .

Sätt ugnen på 175 grader.

Värm upp buljongen med rosmarinen.

Olja en ugnsfast form. Tag upp degen med oljade händer och forma till en limpa. Lägg i formen, låt vila 15 minuter och häll över 2 dl av buljongen så du blöter hela. Ställ in i mitten på ugnen. Häll över lite buljong då och då. Sänk värmen efter 60 minuter till 140 grader och baka i ytterligare 35 minuter.

Tag ur ugnen, slå in i smörpapper eller aluminiumfolie och låt svalna. Värm upp sedan vid tillagning.

Tag hand om buljongen och smaksätt med tomater, chili och ingefära. Red med soyagrädde, lägg i strimlad seitan, värm upp, smaka av med salt och peppar och servera med bönor och ris.

Hej. Jag använder rätt mycket äggvitor och det blir äggulorna över. Vad kan man göra med dessa och hur länge kan man ha dem i kylskåpet utan att de blir dåliga? Lika väl använder jag ofta citronskal med vad göra med alla citronerna??? P.S Gjorde din citronsaft och den blev jättegod. Hoppas du kan ge tips för äggulor och citroner. Mvh Kristiina Anderson

Hej Kristiina,

Lustigt problem du har, ofta tycker jag att man får vitorna över, gulorna har ju så många härliga användningsområden.

Jag föreslår egenslagen majonnäs, spaghetti med carbonara, zabaglionesås (supergott till bär).

Spaghetti Carbonara äter vi ofta som vardagsmiddag, snabb att röra ihop. Här kommer receptet.

Pasta alla carbonara

500 g spaghetti

Sås

1 klick smör

olivolja

1 gul lök

350 g bacon i bit

3-4 äggulor

2 msk färskriven parmesan + ett par extra skedar till servering

3-4 msk grädde eller mjölk om du vill hålla det smalare

salt, nymalen svartpeppar

persilja

Gör gärna så här

Smält smöret i en panna tillsammans med lite olja. Hacka löken och stek den gyllene med tärnad bacon på låg värme. Ta av från spisen.

Vispa ihop äggen, osten och grädden med en gaffel.

Koka spaghetti al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ihop pastan direkt i pannan med baconet, vänd sedan snabbt ner äggblandningen lite i taget. Servera genast med finhackad persilja, riven parmesan och nymalen svartpeppar. För dekoration ställ gärna en äggula i ett halvt skal på toppen av varje portion.

Ger du mig några bra tips om vad du gör med alla vitorna skickar jag dig en bok!

Vi hörs nästa vecka!

/Alexandra