Hossam Aboutakah.
Hossam Aboutakah.

Glödhet grill med Håkan som stammis

ANNONS
|

Att hitta till Jenin Grill är inte helt enkelt. Förbi en byggaffär, in på ett industriområde via en smal bilväg, upp för en trappa där en matta hänger på tork och genom en korridor. Men det finns ett bra knep: följ grilldoften.

– Jag duschar två gånger om dagen. Det spelar ingen roll, jag luktar alltid grill, skrattar Hossam Aboutakah.

Två stammisar från en närliggande transportfirma håller med:

– Alla mina jackor luktar grill, så ofta äter vi här, erkänner den ena mellan tuggorna.

Den godaste maten Hossam någonsin ätit, berättar han, är den hans mamma lagade i flyktinglägret i Libanon där Hossam föddes 1966. Föräldrarna flydde från Palestina redan på 40-talet och hamnade i ett flyktingläger som finns kvar än i dag.

ANNONS

– Jag har varit där, det är hemskt. Fruktansvärt. Jag hade en väldig tur som lyckades fly, säger Hossam.

Vägen till Sverige gick via Cypern och Östtyskland, varifrån han fick plats på en färja till Ystad. De första åren bodde Hossam i Fagersta.

– Just maten var en svår sak. Jag och folk jag kände körde till Västerås för att köpa ingredienser till hummus, säger han.

Nitton år gammal flyttade Hossam till Göteborg där han började jobba på Stena Line. I Göteborg fick han tag på hemlandets matvaror i Saluhallen, och han började experimentera med matlagning – fortfarande med mammas hummus och falafel i färskt minne.

– Eftersom jag bodde själv tidigt fick jag lära mig att laga mat. Jag älskar att hitta på nya recept.

Han pekar på de två små såsskålarna som står på bordet framför honom.

– De här såserna har jag hittat på själv. I dag serveras de till alla rätter här på restaurangen. Den ena är en vitlökssås, den andra stark. Testa att blanda dem och äta dem med bröd, tipsar han.

Hossam gör små avbrott i intervjun för att ta beställningar och grilla. Jag frågar om han kan dela med sig av några tips till hemmakockar.

ANNONS

– Nej, den här maten går inte att laga hemma. Det finns ingen som har en sådan här grill!

Nej, ingen kan missa den stora halvmåneformade grillen, som är själva hjärtat i verksamheten. Menyn utgörs av mat från Mellanöstern och de populäraste rätterna är grillspett och vegetarisk tallrik. På den vegetariska tallriken trängs pajer med baba ganoush, två frasiga falafelbollar, örtig tabbouleh och hummus. Allt lagas på plats i restaurangen, trots att det innebär att Hossam inte har någon fritid över huvud taget.

– Jag är alltid här, från tidig morgon till sen kväll. Jag lagar maten, står i kassan, grillar. Nu renoverar vi dessutom så jag är ofta här till mitt i natten, pustar han.

Ändå är det tydligt att han gillar det han gör.

– Ja, jag funderar till och med på om man skulle öppna en till restaurang. Men vi får se. Mina söner är väldigt duktiga och den ena kommer nog vilja ta över en dag, säger han hoppfullt.

Hossam tar fram telefonen och visar ett par bilder på sig själv och Håkan Hellström.

– Han är stammis hos oss, han är här minst två gånger i månaden. Vegetarisk tallrik brukar han äta.

Även bandet Mando Diao, som inte ens är från Göteborg, kommer titt som tätt på besök. De har sagt flera gånger att Jenin är deras favoritrestaurang.

ANNONS

– Det är väldigt kul att höra.

Tidigare låg restaurangen i Hammarkullen, där Hossam bor.

– Jag blev förvånad över att det gick så dåligt i Hammarkullen. Jag tänkte att alla utlänningar i Hammarkullen skulle vilja äta min mat, men så blev det inte.

Efter fyra år beslöt han sig för att flytta grillrestaurangen till industriområdet vid Backaplan i stället.

– ”Du kommer aldrig lyckas”, sa mina kompisar. Men jag gillar att chansa – och det går mycket bättre här. Kanske för att folk kommer från Volvo, Hornbach och alla andra företag för att äta lunch.

I Jenin Grills begynnelse fanns inte särskilt många restauranger i området.

– Nu öppnar det nya hela tiden. Först var jag orolig för konkurrensen, men det är knappt någon konkurrens. Mina kunder fortsätter att komma hit.

Hossam tipsar om en ingrediens

DADLAR. Under ramadan börjar man alltid med att äta en dadel innan man dricker vatten, för att få energi. Dadlar är jättenyttiga och väldigt goda.

Hossam Aboutakah

Ålder: 49 år

Familj: Tre barn, 21, 18 och 17 år

Bor: Hammarkullen

Intressen: Spela fotboll, simma

ANNONS